Warning: Undefined array key "preview_theme" in /customers/d/d/b/batenanna.se/httpd.www/wp-content/plugins/theme-preview/theme-preview.php on line 42 Warning: Undefined array key "preview_css" in /customers/d/d/b/batenanna.se/httpd.www/wp-content/plugins/theme-preview/theme-preview.php on line 43 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/d/b/batenanna.se/httpd.www/wp-content/plugins/theme-preview/theme-preview.php:42) in /customers/d/d/b/batenanna.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer till Nordeney och en ledig dag… https://batenanna.se/?p=830 Seglar Jorden Runt Sat, 25 Jul 2015 18:18:42 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 Av: Trond https://batenanna.se/?p=830#comment-2090 Wed, 24 Aug 2011 17:37:13 +0000 http://batenanna.se/?p=830#comment-2090 Som svar på Eiliv.

Tja..

Kul att ni har lite nytta av utrustningen. Jag vet inte vilken mjukvara ni använder, men SeaClear II fungerar utmärkt. Även om ni inte har sjökorten inlagda kommer ni att kunna se fartygen. Ni får även varning om ni ligger på kollisionskurs med någon. En annan finess är att ni kan se om den andra båten ändrar kurs. Det är bra så behöver inte båda väja. En funktion som visar information om båtarna finns också. Det kan vara roligt att läsa vart de är på väg etc. Om man behöver anropa någon på VHF’en syns det ju vad dom heter och det underlättar vid anrop.

SeaClear II är gratis och kan hämtas på http://www.sping.com/seaclear/#DOWNLOAD.

Amerikanska sjökort som kan användas är gratis. Programmet använder BSB format så om ni har det redan går det att sköta navigationen i SeaClear II.

Sköt om er!

]]>
Av: Eiliv https://batenanna.se/?p=830#comment-2086 Wed, 24 Aug 2011 14:37:31 +0000 http://batenanna.se/?p=830#comment-2086 Som svar på Trond.

Hej hej Trond!

Vad roligt att du har koll på oss! Vi har verkligen haft nytta av AISen. Med hjälp av den inbyggda gpsen har vi navigerat oss fram hela vägen från Varberg till hit och förhoppningsvis resten av de sjömil vi tänkt tillryggalägga. Dock har vi inte riktigt lyckats få andra skepp utplottade i vårt navigeringsprogram vilket förmodligen beror på att programmet är för gammalt och inte helt kompatibelt. Håller på att jobba på det i alla fall.

Reeds Nautical Almanac är verkligen bra att ha. Införskaffade den i Cuxhaven på en bokaffär och den har blivit konsulterad ett antal ggr sedan dess.

Ha det så bra!

]]>
Av: Trond https://batenanna.se/?p=830#comment-2085 Wed, 24 Aug 2011 11:14:22 +0000 http://batenanna.se/?p=830#comment-2085 Visst är det kul med tidvatten, åtminstone när man går medströms! Lite klurigare är det dock när man ska anlöpa olika hamnar med trösklar och krångliga inlopp. Jag har använt Reeds Nautical Almanac när jag seglar och den täcker hela vägen till Gibraltar + norra Marocko och Azorerna. Jättemycket information om strömmar och olika hamnar. Köp den om ni ente redan gjort det.

Kan tänka mig att resan från Nordeny till Den Helder var spännande. Ni var ju ute ungefär ett dygn så nu har ni ju fått känna på hur det blir framöver. Jag följer er dagligen på Marinetraffic och ser hur ni agerar när ni får motvrid och får slå eller när strömmarna ändras. Riktigt kul! Ni finns med i min flotta så varje gång ni anländer eller lämnar en registrerad hamn får jag ett e-post meddelande. Hoppas även ni har nytta av AIS:en. Jag tycker det är skönt att ha koll på fartygen runt om kring. Dessa stora fartyg har ibland en hisklig fart och det är skönt att veta om de har sett er. När ni kommer till Engelska kanalen är jag övertygad om att ni får nytta av den. Där är trafiken mycket tät och om ni behöver kryssa gäller det att ha full koll.

Se till att njuta av er resa. Själv sitter jag på jobbet och drömmer om att göra likadant, men nu får jag nog ta mig ut och inspektera någon Pizzeria så det blir lite ordning.

]]>
Av: Hugo https://batenanna.se/?p=830#comment-2083 Tue, 23 Aug 2011 15:39:44 +0000 http://batenanna.se/?p=830#comment-2083 Hej!

Härligt att se att det går fint för er.

Bra att ni fått igång marinetraffic, kan nog vara skönt för vår entusiastiske mor att kunna drömma sig bort till stormiga nätter i Biscaya..

Ta hand om er.

]]>