Första nattsegling

Emilie spanar in maneter och simmande krabbor (finns dom?) utanför Den Helder.

För tre dagar sedan var vi i Cuxhaven. Nu är i Den Helder, cirka 200 sjömil bort. Summan av visdomsorden här före är alltså: ”Vi rör på oss”! Helt fantastiskt egentligen med tanke på hur långsamt det har gått i sommar. Från Norderney till Den Helder, som ligger i Holland btw, är det ungefär 120 sjömil och de seglade vi på cirka 25 timmar. När Emilie och Eiliv satt och skrev på de förra inläggen kollade de lyckligtvis också väderprognoserna som var riktigt lovande. En och en halv timme senare var vi på väg igen, återigen utan att göra hamnkaptenen särskilt glad då jag återkommande lovat att betala avgiften. Men så är det när man budgetseglar, vi har helt enkelt inte råd. Under natten seglade vi i 1,5 timmars-skift vilket fungerade rätt bra. Häftigt att segla på natten. Man ser inte vattnet, man bara känner det. På morgonen blev det lite blåsigare då vi knuffades fram i vindar på ibland 13-14 m/s. Men pga av att vi hade vinden bakifrån och slörade gick det rätt bra att manövrera.

Nu sitter vi och njuter av den fria internetuppkopplingen som hamnen bjussar på. Bjussar och bjussar, vi har faktiskt betalat hamnavgift idag. Ikväll har vi bjudit in ett skönt Malmö-gäng på käk och lite dryck kanske. Dom består av tre stycken glada seglare på väg till Västindien i en Amigo 23a. Till mat blir det Makrillen vi fiskade upp igår. Thats right… ”fiskade upp”.. Mycket trevligt att möta folk som också långseglar. Dom har också fått kämpa för att ro ihop projektet. Samhörighet på något sätt. Imorgon söderut, var vet vi inte än. Vinden ska bli Ostlig.

Gott grovt bröd.

Föresten, kan ni göra mig en tjänst? De senaste veckorna har vi börjat att baka bröd som tusan och igår fick vi en massa makrill. Jag skulle bli överlycklig om någon kunde skicka in ett enkelt brödrecept (som inte kräver 1000 olika ingredienser) och olika sätt att tillaga fisk på. I vanliga fall ringer jag mamma, men nu går det ju inte. Skicka på batenanna@gmail.com eller skriv på gästboken. Uppskattas supermycket.

Vi hörs.

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Första nattsegling

 1. jonas och ellinor på båten vinda skriver:

  Enkelt brödrecept, gå in till en mataffär föp färdig brödmix som innehåller jäst tillsätt vatten, baka och grädda. Enklare kan det inte bli.
  Kan vara bra att veta att i england är det svindyrt att ligga i marina, ca 25-30 pund per natt och svårt att smita från hamnavgifter. Fick tips om att det är billigare på den franska sidan om kanalen, har dock inte testat själv.

 2. kotten skriver:

  Så här gör jag enkelt bröd i båten (har bara en burkugn):
  30g torrjäst
  9dl vetemjöl
  1tsk salt
  3dl vatten
  2msk olja eller smör
  1.Blanda jäst, mjöl och salt.
  2.värm vattnet lite ljummet.
  3.Häll ner mjölblandningen i vattnet tillsammans med oljan.
  4. knåda till en deg.
  5. låt degen jäsa under en handduk i 20min.
  6.grädda 30-35 minuter på låg värme.
  Klart !

 3. Lars Hardell skriver:

  Hej och hå vad Ni seglar på! Det glädjer en gammal landkrabba att Ni har fått fart under seglen. Satsa på fisksoppan, den lät väldigt god. Funderar rent av att bjuda på den här hemma. Den här hemsidan blir bättre och bättre…. Först geografilektioner och nu en virtuell kokbok.

 4. Niklas skriver:

  Ja… javlar… nu ar ni igang med seglingen. Det gar ju i racerfart!!!

 5. Petra skriver:

  Hej. Kul att Ni har kommit loss och är på väg.
  Vi är just nu i Portugal ”Peniche” och har det bara bra.
  Det vore kul om Vi kunde stöta ihop under vägen någon gång.
  Mvh
  Familjen Höglund på Oceans Carisma.

 6. Jessica skriver:

  Nu känns det som om ni är ganska långt borta – härligt!! Vi saknar er på onsdagsseglingarna. I går kom Team NIKE trea av fem men leder serien 🙂

  Fisk kan tillagas precis hur som helst, vissa äts ju tom råa. Om ni tex kokar en buljong på renset (allt utom utom inälvorna) smaka av med salt, så är en härlig gryta eller soppa inte långt borta. Saffran är ingen billig krydda men oumbärlig i fisksopps-sammanhang. Man kan snåla lite med den. Borde gå att köpa prisvärt i Spanien. Cayennepeppar ger rätta kicken. Selleri eller fänkål är bra komplement liksom alla sorters lök. Om man jobbar med basen så kan man (nästan) slänga i vad som helst (potatis, tomater, morötter..). Fisken lägger man i sist, och inte koka för häftigt för då blir det segt.

 7. Zarah skriver:

  Hej på er!
  Makrill blir enligt min mening godast om man steker den med lite salt & peppar alternativt lägg den i folie med citronjuice, pressad vitlök, salt & peppar, in med den i ugnen eller lägg på grillen, mycket gott!!
  Kul att ni tar er framåt 🙂
  Många kramar, Zarah

 8. erica skriver:

  hej låter som ni har det bra. jag och min kille är på tankar att göra en liknande resa. har en lite fråga ni skrev att ni är budget resenärer och det kommer vi med vara får man fråga var er kassa ligger på vad har ni tänkt per dag ungefär?
  mvh
  erica

  • gurra skriver:

   Hej hej.

   Ohh kul, ni är just i början av planeringen eller? vi räknar med en stadig 100 lapp per dag. Ibland måste man ju unna sig också.

   • erica skriver:

    ok bra då har man lite koll vad andra har för budget. 100 kr per person eller för alla? vi är i början nu satsar på att åka till sommaren, så vi kommer att ligga ett år efter er i sånna fall.

 9. Trond skriver:

  Ja nu börjar det likna något. Snart är ni riktiga sjöbusar!

  Det kanske är för sent med recept, men ett litet förslag kan vara att filéa fisken och steka den i pannan. När den är klar häller man creme fraiche i pannan och låter det puttra några minuter. Det går även att pannera med enbart mjöl, salt och peppar innan stekningen. Tillbehör är potatis och färsk gurksallad. Gurksalladen görs enkelt genom att blanda vinäger och socker. Sedan skivar man gurkan med osthyvel ner i lagen. Se till att gurkan täcks av lag och låt det stå ett tag (20 minuter).

  Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*