Panamakanalen

Hej kära läsare!

Båten Anna har nu nått Stilla Havet. Det är stort! Framför oss har vi en hel ocean att korsa där den längsta etappen blir Galapagos – Marquesas med sina 3000 nm = 5560 km. För att ge lite perspektiv på hur långt det faktiskt är så kan vi jämföra med att den längsta sträckan hittills var över Atlanten Kap Verde – Barbados med sina ynka 2000 nm. Det kommer att bli en utmaning med 25-30 dagar till havs utan att vara i närheten av land. Speciellt som det nu verkar som om det bara blir jag och Emilie ombord under överfarten. (Skulle någon lite impulsartat vilja hänga med så lämnar vi Panamacity om ca 14 dagar. Är du här innan dess går det fint att hänga på)

Så… Panamakanalen… Passagen gick lugnt som en filbunke. Tidigare har passagen genomförts på två dagar med en natts ankring i Gatunsjön men detta har precis ändrats så vi började vid 15-tiden på dagen och avslutade ca 12 timmar senare på andra sidan. Totalt 6 slussar på vägen, 3 stycken upp från det karibiska havet och 3 stycken ner till Stilla Havet. I slussarna förtöjde vi långsides mot en 59 fots fiskebåt med fiskare från Alaska á la Deadliest Catch. De fixade alla linor till slussvägen och bogserade oss mellan slussarna så vi behövde bara sitta och titta på. Låter kanske inte så spännande känner jag, men det var det inte heller. Dessutom var vi ganska trötta eftersom vi gjorde hela Panamakanalen natten innan på en annan segelbåt. Det är nämligen så att man måste vara minst 5 personer ombord på en båt för att få gå igenom kanalen. En kapten och fyra så kallade linehandlers som sköter varsin förtöjningslina i ett av båtens fyra ”hörn”. Så vi gjorde som så att vi hjälpte Mike och Hugh på båten Whippersnapper igenom mot att de hjälpte oss dagen efter. Väldigt enkelt men ganska tröttsamt att göra två dagar i rad. I vilket fall som helst så är vi nu igenom vilket känns skönt. Höjdpunkten på kanalapassagen var dock att få se krokodiler längs med strandkanten inför de första slussarna. =)

Då Gustaf nu har disembarkerat från Båten Anna och jag och Emilie är själva på båten så är planerna enligt följande:

– Fixa hela ”att göra-listan”
– Inhandla allt på inköpslistan
– Sätta kurs mot Galapagos vi Las Perlas om ca 10 dagar ungefär (beroende på hur flitiga vi är) =)

Hur som helst så bjuder vi här på lite bilder från vår kanalpassage och cirkusbesök samt från paradisöarna San Blas. Vill också avsluta med att säga att vi tycker det är jätteroligt med alla era kommentarer på våra inlägg. Det värmer att läsa. Fortsätt med det!

Vi skriver igen innan vi åker vidare!

Kramar

Det här inlägget postades i Kap Verde - Panama och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Panamakanalen

 1. jonas och ellinor på båten vinda skriver:

  Hallå och grattis till kanalgenomfarten! Stilla havet kommer att gå galant med bara er två. Vi laddar för hemfärd om ca en månad 🙁
  Njut!
  Vi ses i Sverige 🙂
  Kramar!

 2. Mary Hägg skriver:

  Hej Kära Ni,
  Hoppas att det går bra med ”göra lista” och att ni mår bra! Förstår att det är himla mycket att planera inför långresan – det är ni ju bra på. Kommer vi att kunna nå er på satellittelefonen när ni är ute på Stillahavet?
  Här är våren kommen. Blåsipporna står i full knopp (de har spritt sig än mer till min glädje) och Hans är ute och krattar på gården – tidigt. Dagen är grann, himlen fullständigt blå. Skulle varit ute o krattat även jag, men en kraftfull förkylning slog till och så är vi med i Venture Cup tävlingen med inlämning av dokument den 27 mars, kl 13. Ylvali o jag jobbar frenetiskt, oerhört spännande. Håll tummarna!
  På skärtorsdagen bilar vi upp till mormor o morfar för skidåkning över påskhelgen, De har fortfarande meterhögt med snö – skillnad. Det blir ingen skidtur kring Kebnekaisemassivet pga av för få dagar då jag har plugget vid Uppsala Universitet att klara. Gör istället en helgtur i Jämtland/Härjedalen.
  Ha det nu så gott! Alla nära o kära hälsar!
  Krama varmt om varandra, från mamma Mary

 3. Karin skriver:

  Hejsan!

  Skönt att höra att kanalgenomfarten gick bra! Låter som en hel evighet till havs att ta sig till Galapagos! Att ni orkar! Det motsvarar en hel sommarsemester till havs utan land i sikte… Men det blir säkert extra fantastiskt när ni väl är där!

  Här slår knopparna ut vilken sekund som helst! 17 grader varmt och skönt (vissa dagar iaf)! Jag har äntligen blivit frisk från min förkylning och kunnat jobba hela veckan. Joars vattkopppor har läkt ut och skorporna börjar trilla bort. Favoritdjuret just nu är faktiskt just krokodilen (med tanke på era upplevelser)! Nu sitter vi och tittar på Pippi. Joar är helt slut efter att ha lekt först med grannen Hugo, sen med Alva och sist med Nils. Tur att ha många kompisar i närheten. Var kalas hos grannen Alva idag. De fann varandra snabbt, pussades och fnittrade och Alva kallde Joar ”min lilla pussgurka”! Väldigt gulligt.

  Jag ska jobba 2-3 veckor till hade jag tänkt, sen vara hemma och vila upp mig lite inför kommande vakna nätter. Christian ska försöka vara ledig 8 veckor i sommar. Blir lite skillnad mot förra när vi höll på med målningen hela tiden. Ska bli skönt! Ser verkligen fram emot att kunna vara lediga tillsammans!

  Hoppas det går bra för er att bara vara 2 på båten och fixa allt! Tänker på er!

  Många pussar o kramar från oss alla!

  🙂 Karin

 4. Kenneth Forsström skriver:

  Förstår att era linehandlers hade ett tröttsamt arbete, hoppsan hejsan och lycka till med överfarten, hade gärna slängt mig dit för att göra ”halva jorden runt” men ekonomin sätter stopp.

 5. Liselott skriver:

  För goda frukostar/tidiga lunchar/när sjösjukan lugnat sig och pannkakecravingsen slår till:

  FLUFFIGA PANNKAKOR 4 portioner
  4 msk osaltat smör
  2.5 dl mjölk
  3 dl mjöl
  1 msk socker
  4 tsk bakpulver
  1 krm salt
  2 st ägg
  Smör, till stekning

  1. Värm smör och mjölk på låg värme tills smöret är smält, låt svalna något.
  2. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt.
  3. Vispa ihop äggen och blanda med mjölken och smöret.
  4. Vänd i dom torra ingredienserna och blanda väl.
  5. Vänd i eventuella smaksättningar.
  6. Stek ca. 10 cm stora pannkakor i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.
  7. Servera med lönnsirap, vispat smör eller färska bär/färsk frukt.

  Det var allt. Över och ut. 🙂

 6. Andreas skriver:

  Om ni träffar på den svetsande tysken på den röda (fula) båten Genesis så kan ni hälsa honom från besättningen på Uhuru. Det är skön karaktär alla seglar bör träffa! Han ligger nog på ankar vid Playita.

  Kommer ni gå till Marquesas efter Galapagos? Isf, gå först mot Fatu Hiva. Visserligen inte ngn inklareringshamn…men om ni går till Virgin bay (Hanavave) så brukar man få 2-3 dagar tillåtelse från byns ”polis”. Ön ligger syd öst om de andra öarna vilket gör det svårt att segla tillbaks om man valt Nuku Hiva eller Hiva Oa före.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*