Läget i Nya Zeeland

Hej hej!

Nu är det lite mer än en vecka sedan vi gled in i hamnen i Auckland och här går saker och ting fort. Även om vi bara varit här i 7 dagar så känns det nästan som en månad. Från och med igår så har både jag och Emilie jobb som servitör/servitris på samma restaurang. En relativt nyöppnad lokal som ligger längs med hamnpromenaden och heter Jack Tar. Personalen där är väldigt trevliga så det känns roligt att gå till jobbet.

Ja, jobb… Det var ett tag sedan sist nu och man känner snabbt att det är ett helt annat liv att ha ett arbete att gå till. Senaste 18 månaderna har vi inte haft några egentliga tider att passa, sovit minst 10h per dygn (förutom när vi seglat) men har haft ganska fullt upp än då. Det är alltid något att ordna med och alltid något speciellt som händer när man är till sjöss. Jag tror att det kan vara bra med en paus från seglarlivet så att vi får en chans att längta tillbaka till det igen.

IKEA - En liten Svensk koloni i stora vida världen.

Något som vi saknar här i Nya Zeeland är de små svenska kolonierna som är lite smart utplacerade lite här och var i världen. Jag menar IKEA. IKEA finns ju i princip över allt i världen och har ofta en avdelning med lite svensk mat, godis och bokhyllan Billy till en rimlig slant för alla svenskar på resande fot. Till jul går man dit för att få tag på glögg, pepparkakor och eventuellt en flaska julmust tillsammans med en burk sill. Perfekt tänkte vi, i Auckland måste det ju åtminstone finnas IKEA så att vi kan få lite glögg till jul, men ack nej. I hela Nya Zeeland finns inte ett enda IKEA vilket är ett stort mysterium då efterfrågan på billiga möbler man snickrar ihop själv verkar vara ganska stor. Tydligen åbäkar sig folk med att importera IKEA-möbler hela vägen från Australien. Kan tänka mig att frakten inte är helt billig därifrån då det måste skeppas med båt eller flyg. Emilie hade även hoppats på H&M men det verkar som om svenska företag bojkottat Nya Zeeland eller så är det Nya Zeeland som kanske har satt alldeles för höga tullar på svensk stil och design för att det skall vara värt att etablera sig. =)

Kakorna som jag hittade i matvarubutiken. Klickar du på bilden så får du den i full storlek och ser tydligt att mandelkakorna (Grön kartong) är misstänkt lika de klassiska pepparkakorna. (Röd kartong)

Hur som, i matvarubutiken vi brukar handla i så hittade jag faktiskt svenska kakor lite fint utplacerade i delikatesshörnan. Annas pepparkakor och mandelkakor hette de, ”by appointment of H.M the king of Sweden” klart och tydligt skrivet på förpackningen. Det enda som var förvirrande var att pepparkakorna och mandelkakorna såg identiska ut. Kan det vara något svenskt exportgeni som tyckte att det var roligare att sälja två sorters kakor men bara hade en produkt och fick snilleblixten att bara ändra färgen på förpackningen på hälften av kakorna. Vips så hade man två sorters kakor att exportera. (Tur att han inte gick på den lite mer svenska klassiska husmorsstilen á la kafferep med sju sorters kakor.)

I helgen som var fick vi besök av en gammal kamrat från studietiden i Umeå, Johan Mörtberg, som råkade befinna sig i Auckland. Han räddade upp hela vårt kommande julfirande med att överlämna en flaska med glögg och en flaska julmust som han tagit med från Sverige till oss. Tack för det!

Framöver så är det väl bara att jobba på för att spara ihop tillräckligt med pengar för nästa etapp, Nya Zeeland – Sverige.

Tills nästa gång, bästa hälsningar från oss på Båten Anna!

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Läget i Nya Zeeland

 1. Flemming Elberg Pilgaard skriver:

  Annas saftiga Lussebullar.

  Färdigt på: 2h 13 min
  Ingredienser
  50 g jäst
  5 dl mjölk 3%
  150 g smör
  250 g kesella
  2 dl strösocker
  1 g saffran (2 kuvert)
  1 tsk salt
  16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  russin
  1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

  Gör så här
  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

  God julfika på er 🙂
  Gammal Gäddan i Dalarna.

 2. Karin skriver:

  Hejsan kära ni!

  Tack för ännu en uppdatering om läget! Kul att läsa! Förstår att det måste vara ett helt annat liv nu med storstadspuls, riktiga kläder, tider att passa osv. Vilken tur att ni fick jobb så snabbt! Hoppas det blir bra dricks så ni slipper jobba allt för länge innan ni kan fortsätta resan (förstod att timlönen inte var den bästa)! Förstår av era tankar kring julmat o så att ni inte längre har några förhoppningar att kunna ta er hem till jul. Synd! Vi får väl skypa oss igenom julafton! 😉
  Här är det riktigt grått o trist! Förskylningsvirusen avlöser varandra. Alvar har hostat och snorat inatt så vi har varit vakna 100 gånger känns det som. Joar fick vara hemma från dagis idag då det var ett barn som kräkts där igår eftermiddag (efter att han åkt hem). Vill helst undvika magsjuka om det går! Alvar har precis återhämtat sig efter en period av frekventa blöjbyten så det vore trist att åka på det igen. Christian har kommit hem välbehållen efter sin USA-kurs och dygnsrytmen börjar återställa sig i kroppen. Nu ser vi fram emot en lugn o skön helg här hemma! Tänkte vi skulle inviga bastun! Har inte testat den ännu… Måste ju se att den fungerar iaf! Nä nu är det kaffedags! Så man vaknar till lite… Hoppas vi kan skypa snart igen!
  Puss o kram!
  Karin

 3. Linn skriver:

  Hej,
  Härligt att höra att ni fått jobb! Förstår att det känns annorlunda men kommer gå susen för er! Synd på julmaten ni hoppades på, men å andra sidan är det ju gott med grillat och sådant som börjar bli säsong hos er på andra sidan. 🙂
  Imorgon åker dubbdäcken på så här förbereder vi oss mer på snön och ishalkan. Skulle önska att det var mer av grill och sol istället som var på gång. 🙂

  Tittade på bilderna från Franska Pólynesien igår, kan inte fatta att jag varit där med er! Helt fantastiskt och vilka färger! Ja känns länge sedan redan men härligt att titta tillbaka på bilderna och drömma sig bort. Här tror jag att det är rekord i antalet regndagar på helåret. Blir förvånad om solen tittar fram. 🙂

  Ha det bäst!
  Puss och kram
  Linn

 4. Flisan skriver:

  Hej hörni!
  Grattis till jobb. Bor ni på båten då?
  Beträffande glögg så är det ju en baggis att göra vinglögg, förutsatt att det går att få tag i några kryddnejlikor, 1 bit kanelstång, liten bit ingefära och några kardemummakapslar eller kardemummakärnor. Såna påsar ”glöggmix” kan man ju köpa hemma på julen men innehållet är ju inte rocket science precis! Bara att hetta upp lite billigt rödtjut med ovan angivna kryddor och socker efter smak.
  Ha det!

 5. Johan Mörtberg skriver:

  Det var så lite så 🙂 Kan ju inte låta er gå utan glögg till jul! Får se om jag hinner med att komma förbi en sväng till innan jag far hem. Är i Auckland 11-12 dec.

  Har idag för övrigt lyckats hitta min riktiga första sommardag här i N.Z, uppe i Kerikeri! Tydligen här man ska hänga om man vill jobba på solbrännan :p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*