Framme i Solomons

Måndagen den 24e juni lättade vi ankar en timme före solnedgången och seglade med minimala marginaler genom revöppningen i Port Jackson på ön Espiritu Santo i Vanuatu. Målet var Honiara, huvudstaden i Solomon Islands.

I början av överfarten hade vi goda vindar och vi hoppades kunna klara av de 600 sjömilen på runt 5 dygn. Efter två dygn dog vinden tyvärr och det gick lite upp och ner resten av tiden. Vinden kom och gick och det var varmt så in i bomben. Mitt på dagen när solen stod som högst var det stekande hett och det gällde att hålla sig i skuggan. Bästa tiden var tidigt på morgonen eller timmarna runt solnedgången då temperaturen faktiskt var relativt behaglig.

Största problemet med så lite vind var att vi definitivt inte hade tillräckligt med bränsle för att ta oss hela vägen fram. Vi var tvungna att försöka ta vara på varenda liten vindpust som kunde tänkas komma så det var mycket upp och ner med seglen och en dag satte vi till och med spinnakern en stund och gled fram i ca 2 knop hela dagen. På nattpassen gick det utmärkt att sitta i shorts och bar överkropp då värmen definitivt låg kvar i luften. Runt omkring oss kunde man varje natt se ordentliga åskväder som drog runt på havet. Blixtar i fjärran och ibland närmare men vi hade turen att bara råka ut för två relativt milda och korta sådana oväder utan någon större dramatik. Luften kunde även vara så varm och fuktig på natten att det ibland kändes som om någon flåsade en i nacken när det råkade komma en liten vindpust.

Som ni förstår så blev det inte de 5 dygn som vi hade hoppats på men ändock 6. Vi gled in i Honiara på söndagseftermiddagen den sista juni och havet låg perfekt spegelblankt. Sista biten var jag riktigt nervös för att bränslet skulle ta slut innan vi nådde fram. Det hade varit väldigt retsamt att sitta strax utanför vårat mål utan att kunna ta oss någonstans. Den enda vi ville göra var att komma i land och ta en dusch och dricka något kallt.

Vi gled in på dieselångorna i tanken och lyckades efter mycket om och men ankra upp. Viken utanför Honiara är djup och har dåligt fäste och det kan vara riktigt frustrerande när ankaret inte vill fästa efter 6 dygn till havs.

Efter lite mer än ett dygn i Solomons känner vi att vi saknar Vanuatu lite grann. Det är väldigt mycket skräpigare här och människorna verkar inte vara lika trevliga. Kan eventuellt bero på att de inte är lika bra på engelska. Stölder ska även ryktesvis vara bra mycket vanligare så vi har fått rådet av andra seglare att inte lämna dingen eller utombordaren i vattnet över natten och alltid ha någon på båten så fort det blivit mörkt. Det om något kan ju göra en människa lite nervösare än vanligt.

Hur som helst är vi glada över att vara i land igen och ser fram emot att ta oss till de lite mindre öarna där vi tror att stämningen kommer vara mycket bättre. Det gäller dock att se upp! Här i Solomons finns det saltvattenskrokodiler.

Vi hör av oss snart igen med en förhoppningsvis ny bild av Solomon Islands!

Det här inlägget postades i Nya Zeeland - Indonesien och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Framme i Solomons

 1. Gammal Gäddan i Dalarna skriver:

  Saltvatten och gummiankor… Varför skulle jag också uppdatera mig om era äventyr, INNAN jag klippt gräsmattan… (Jag tyckar det är så tråkigt att klippa gräs, och nu känns det ännu tråkigare!) Men jag får låta fantasin löpa iväg och drömma mig dit ni är och låssas att gräsmattan är full av krokodiler och gräsklippartjuvar. Då blir det lite roligare att sparka iväg bakom mullret från gräsklipparen. Ohhh den som kunde vara där ni är! Hoppas ni njuter (Det vet jag att ni gör) Tänkar ofta på er!

  Knäk & Bräjk som sjömännen säger i Danmark (I stället för att önska lycka till, för det kan ge otur) 🙂

 2. Kjell & Kaia skriver:

  Hei – virginiav calling again, i år er det en First 50 som vi seiler hjem til Stavanger fra Malage, nå i Porto Portugal. ( Eieren av denne båten skal snart jobbe i Brunei, så hvis dere kommer dit så skal vi koble kontakt med en hyggelig normann 🙂 vi seiler muligens til Karibien senere i år med en Sweden Yacht 54 , vi får se hva forhandlingene sier. Kjekt å sa at dere er ved godt mot og har kommet så langt… God tur videre
  Kjell & Kaia

 3. Karin skriver:

  Skönt att höra att ni har land under fötterna igen!

  Saknar er!! Hoppas vi kan skypa snart igen!
  Puss o kram, Karin

 4. Mary Hägg skriver:

  Hej mina kära!
  Tänka sig att jag under 1 veckas tid befunnit mig bra mycket närmare er. Ville bra gärna ta första bästa flyg ner för att få krama om er, lyssna till alla historier, prata och kramas, kramas.
  Ni kom fram till Honiara samma dag som jag lämnade Syd Korea. Återsteg svensk mark efter att ha varit igång i nästan 2 dygn. Här har varit rejält varmt under min borta vistelse och tomaterna i växthuset börjar skifta till mer röd nyans.
  Härligt för er att åter stå på fast mark, men förstår att ni pga aktuella omständigheter på ön vill vidare. Lova att ni passar er för krokodilerna!!! Pussar & kramar från mor Mary

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*