Att riva något vackert

Jag förstår att många är besvikna efter över en veckas väntan på nästa inlägg. Vi har haft fullt upp med träning och balanserad kost samtidigt som graderna har legat neråt -20 strecket (om man följer herr Celcius skala) vilket har hindrat effektivt båtarbete vilket i sin tur resulterat i att vi saknat saker att skriva om.

Fotogenspisen som satt i båten när vi köpte den.

I helgen har dock Kristinehamn tinat upp något så under gårdagen tog jag mig för att att påbörja arbetet med att sätta in den nya gasolspisen med ugn. Tidigare har vi bara haft en fotogenspis med häll som ioförsig är praktisk men tar lång tid att värma upp och saknar dessutom en ugn som står rätt högt upp på önskelistan över saker vi vill ha ombord.  För att kunna sätta in ugnen så var jag tvungen att riva upp en del av den fina inredningen. Det känns alltid tungt att riva något som redan ser väldigt fint ut och man funderar om man kommer att lyckas få ihop det igen på ett sätt som tilltalar ögat. Själv är jag ingen storsnickare och har väl inte byggt något speciellt sedan slöjden i högstadiet men jag satte ändå igång med rivningsarbetet i hopp om att några av min fars ”händighetsgener” har nedärvts till mig.

Att riva är egentligen inte rätt term i sammanhanget då det antyder en något våldsam metod á la allt-ska-bort maner. Ta isär inredningen passar nog bättre då jag försökte vara så försiktig som möjligt för att inte skada det som skulle vara kvar. Martin som byggt båten hade dock gjort ett gediget arbete med inredningen då allt var både limmat, skruvat och satt ihop stenhårt. Med andra ord var min silkesvantestaktik att försiktigt hamra in en skruvmejsel i skarvarna för att sedan försöka bända loss brädor och skivor meningslös. Fram åkte den stora kofoten som bankades in i springorna så att det ekade i hela lokalen och på någon timme hade jag gjort plats för den nya spisen utan att ha skadat omgivningen alltför mycket. Resultatet kan man se i bilderna nedan.

Spisen är bortlyft och skåpluckan under bortmonterad.

Det slutgiltiga resultatet med "isärtagningen". Listen framför ska förstås också bort men det får vänta på sig.

Tyvärr kan det vara så att utrymmet är 2-3 mm för smalt för att få in spisen så att jag blir tvungen att bredda lite. Jag får helt enkelt pröva mig fram. Oavsett så tycker jag att det var väldigt roligt att sätta igång och arbeta ordentligt på båten med saker som ger tydliga resultat. Nu får vi bara hålla tummarna att jag kan sätta ihop detta så att det blir snyggt och prydligt.

Tills nästa gång
Skepp å hoj

Det här inlägget postades i Förberedelser innan avfärd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att riva något vackert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*