Avhopp, arbetslöshet och båtglädje

Avhopp

Västkusten

Våran kära Tommy har idag hoppat av projektet. Det blev lite för stort alltihop tror jag. Men så är det och vad ska man göra? Sjukt tråkigt för oss andra bara, och för Tommy såklart. Men allt är ju inte svart och vitt och Tompa kommer att fortsätta att hjälpa till på båten och även hänga på någon månad där i mitten på resan nån gång istället. Följer du över Atlanten mån tro? Söderhavet? Jag hoppas på det.

Ja, så är det. Vi andra är dock såklart fortfarande kvar på båten och mer motiverade än tidigare nästan. Är helt 100 på resan och för att manifestera detta:

Arbetslös

Idag sade jag även officiellt upp mig från Astra Zeneca och med det beslutet rök min sista livlina, ingen återvändo. Istället för halva inne är jag nu typ tre fjärdedelar inne. Så Atlanten behöver inte vänta så mycket längre till, vi ses i November.

Arbetsglädje

Braveheart - Efter båtskrapningen

Det känns som om problemen löser sig själva just nu, det flyter på grymt bra. I helgen skrapade vi båten (nästan färdigt), tog bort förpikstaket (två eller tre plankor måste bytas), demonterade ankarspelet (En ruggigt fin 1000W med komplett utrustning om någon är intresserad), räknade på strömförbrukning och strömkapacitet och sen gjorde vi även upp en plan för framtiden. Jag tycker att vi har blivit bättre på att fördela arbetsuppgifter och då får vi även mycket mer gjort. Men väldigt mycket återstår fortfarande. När utrustningen börjar strömma in kommer vi att kunna få en bättre bild av hur mycket jobb som vi har kvar.

Någonting som är väldigt centralt förberedelserna är ju såklart utrustning. Jag har ingen aning om hur många timmar jag har researchat olika smågrejer som man förut tyckte var en piss i havet. Detta visar hur vi ungefär ligger till:

På slutet har vi investerat i följande:

– Genua. En fin etta som passar perfekt med våran Furlex rulle. UV skydd inkluderat i dealen.
– Vindroder. Sailomat 760 som snart kommer ifrån USA.
– Batterimonitor. Nasa BI med en batterikapacitet på 600Ah.
– Sjökort. Papperssjökort över hela världen från 1991 som vi köpte av en trevlig karl utanför Karlstad.
– 6 st Nygamla batterier. Tudor Nautica 75 Ah. Ej självförsörjande men det är inte ett problem. 450Ah ska räcka tror vi.

Saker som är på G:

– Just skickat in en massiv lista med prylar vi behöver till våran fixarkille Johan på Marinmagasinet i Kristinehamn. Johan har varit viktig och har hjälpt oss på många vis.
– Beställt en Targabåge av en lokal Kristinehamnsbo.
– Beställa solpaneler från Ebay. Har tänkt oss 2 * 100 W som teoretiskt skulle ge oss lite över 60 Ah/dygn. Men som alla vet så funkar nästan aldrig teorin i praktiken.
– Beställa vindgenerator från Ebay. En lite billigare kopia av ett känt märke. Ska dock kunna leverera 400W i 18 m/s, runt 90W i 10 m/s. Kommer att fungera som ett bra komplement till solpanelerna.

Saker som vi i princip behöver:

– Köpa satellittelefon + datoradapter. För att kunna ta emot väderleksrapporter och som en extra säkerhetsåtgärd.
– Köpa sim-kort till satellittelefon. För att Satellittelefonen ska fungera så måste man köpa ett startpaket, tid + pengar. Man kan inte köpa det ena. Har upptäckt att detta kan bli väldigt dyrt i längden. Får se om vi bara köper minuter och tid när vi korsar de stora haven.
– Barometer. Någon som har en billig sådan till salu?
– Vindgivare/mätare.

Som med allt som har med båtliv att göra så kostar utrustningen en liten förmögenhet. Det är lätt att kostnaderna rusar iväg och då får man tänka huruvida man behöver allt. En ny barometer ur en båtkatalog kan gå på nästan 700 kr. Samma med klockan och termometer. Känns inte detta lite omänskligt?

Hur som helst så är det mindre än 3 månader kvar nu. Precis som Eiliv skrev tidigare är det lätt att stirra sig less på alla problem och arbete som ligger kvar. Men man får inte glömma målet med det hela. Ibland måste man luta sig tillbaka drömma sig iväg en stund.

Vi hörs.

Det här inlägget postades i Förberedelser innan avfärd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Avhopp, arbetslöshet och båtglädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*