Ankring, Tumlare och Harry Potter

Natten till igår (torsdag) spenderade vi vid en ö med en massa mufflonfår som tyvärr var superskygga och det var ingen idé för mig att försöka jaga dem någon längre stund för att få mysa, tänk vad de gick miste om! Att lägga till i den naturhamnen var ingen lätt match då botten var täckt med ungefär 1 meter sjögräs så att ankaret bara dragga. Eiliv och Gustav löste det dock med att dra fram ett ankare ur ankarluckan som förmodligen är lika stort som vad jag är. Tydligen kallas det Danforth-ankare och det fungerade kalas! Det gick tyvärr inte lika bra för alla att ankra och när det började blåsa på under natten började folks ankare dragga och det blev lite krascher och dyligt… Anna klarade sig dock mirakulöst undan utan en skråma, dock sov inte Eiliv speciellt många timmar då han gick runt med en ficklampa på däck och var nojig halva natten.

Tumlare hör liksom delfinerna till ordningen valar och är den minsta tandvalen i världen. Tumlaren är den vanligast förekommande valen i svenska vatten och finns runt hela Sveriges kust. Den blir normalt 1,5 meter lång med en vikt på cirka 50 kg. (Lånad bild)

Igår hade vi en härlig dag med rak motvind från vår mysiga naturhamn strax söder om Särö ner till Varberg, vi hade vindar på 6-10 m/s och jag var bara sjösjuk några timmar, mest berodde det nog på att toaletten var trasig efter att Eiliv pumpade in sjögräs i inloppet dagen innan så att jag inte kunde göra nummer två. Tillslut gav jag upp och gjorde det… från badstegen… nummer två alltså… jo, det är sant, jag gjorde det verkligen… Höjdpunkten på dagen var ändå att vi en bit fick sällskap av ett gäng tumlare, det var riktigt häftigt och humöret blev på topp! Vid tio-tiden seglade vi in i Varbergs Gästhamn, vi gjorde 6 knop in i farleden och det var första gången på hela seglatsen som vi inte hade motvind (varade ca 1/3 sjömil) så vi kunde inte låta bli!

Idag har vi försökt att fixa med AIS och navigering, dock råkade vi sova bort halva dagen och sedan upptäckte vi att datorn vi köpt för att navigera med tyvärr inte fungerar för ändamålet. Gustaf och Eiliv bestämde då snabbt att de kunde ta min dator och jag kunde istället ta den nya datorn. Detta tyckte jag inte var en lika lysande idé då jag gillar min dator och inte alls är speciellt sugen på att byta bort den. Ett bråk utbröt snabbt och som vanligt när man är oense kommer även andra saker upp, vilket kanske i detta fallet var bra då jag och Gustaf kanske rensat luften lite. Jag är dock envis som en åsna eller något och vi ska imorgon försöka sälja vår nyinköpta dator för att köpa en ny. Och som Pumbaa säger i Lejonkungen; ”när problemen hopar sig då, då vänder man ryggen åt dem!” Så vi gick på bio istället, Vi såg Harry Potter och den var grym!

Nu ska jag gå upp och kolla vilket fall som står och slår just nu på däck i den hårda vinden så att jag kan sova lite!

Puss och Kläm alla härliga, saknar er redan!

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar till Ankring, Tumlare och Harry Potter

 1. Zarah skriver:

  Emilie, det ska va du till att försöka jaga djur :) Glömmer aldrig när vi var i stugan på Tjörn & du skulle ut & välta kor till varje pris men de kom undan som tur var. Skrattade gott åt bajshistorien men måste man så måste man, om det så är ifrån en badstege :D Hoppas att ni kommer vidare från Anholt snart. Tänker på er & saknar speciellt Emilie!
  Skepp Ohoj!

 2. Kalle skriver:

  Hej Gustaf, Eiliv och Emelie! Det är verkligen roligt att läsa era inlägg ni skriver roligt och intressant, tack för det!
  Roligt att allt är på plats och att ni är redo för det stora haven!(?)… Det är klart ni är!
  Nu är iaf min semester över, nu börjar vardagen och allvaret. Och det känns faktiskt skönt!

  Ta hand om Er och fortsätt uppdatera mig om era eskapader, bravader och äventyr!

  Kramar / Kalle

 3. Hej, kul att läsa att ni kommit vidare.
  Förhoppningsvis ses vi på vägen..
  //Jonas och Ellinor på båten vinda

 4. Trond skriver:

  Om problemet med datorn enbart är att det saknas RS232 port (serie) så finns det USB till serieportsadapter på Clas Ohlsson för 249 kr (samma pris hos Kjell & Co).

  • Eiliv skriver:

   Tack för tipset! Tyvärr ligger inte problemet där. Vi har nämligen en vattentät antireflektiv skärm som vi tänkt koppla till datorn och ha ute i sittbrunnen för navigering, men datorn vi köpt till ändamålet var så pass modern att den bara hade hdmi utgång för extra bildskärm istället för vanlig analog vga. Det finns adaptrar för det har vi sett men de är i 1000-kronors klassen. Eventuellt säljer vi datorn vi har och köper en annan istället.

 5. Linus skriver:

  Vad underhållande du skriver Emelie :) Om det är någon som ska skriva till tidningar och liknande så röstar jag på dig. Kul med tumlare, tråkigt med bråk. Men ibland behövs det också.

 6. Linda S skriver:

  Va duktig du är emilie, nöden har ingen lag! Kirsti kommer ju tokskratta när hon läser :) KRamar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>