Guernsey – England, men ändå inte

Efter den hårda natten utanför Cherbourg var vi alla rätt slut och inte jättesugna på att kämpa mer med nordsjön. Att det sedan blåste minst 10 m/s rak motvind i några dagar gjorde nog också sitt till att vi blev kvar där ett tag. I fredags blev det dock en väderlucka och vi kände att vi var rätt nöjda med stan, så vi hissade segel och rundade det ökända Cap de La Hag (Kan bli tidvattenströmmar där på uppåt 12kn) och satte kurs ner mot den lilla ön Guernsey. För en gång skull var vi framme långt innan mörkrets inbrott och vi kände oss pigga och inte helt slutkörda. Precis efter vi lagt till blev vi dessutom medbjudna tilll Yacht Cluben av bryggrannen Peter, som seglat hela vägen från Australien. Han råkade nämligen fylla år. Vi följde med och hade en riktigt trevlig kväll tillsammans med honom och andra lokala seglare.

En vy över Guernseys klippiga kustlinje.

Precis som jag så tror jag att många aldrig har hört talas om den lilla ön Guernsey tidigare. Guernsey ligger strax utanför Frankrikes nordvästra kust och tillhör den grupp öar man brukar kalla för kanalöarna. Trotts närheten till Frankrike så tillhör Guernsey England. Dock har Guernsey en egen flagga och nationalsång och är helt självstyrande och är därmed inte med i EU. (Vi blev med andra ord tvungna att klarera in när vi anlände) Historiskt sett så har ön varit viktig i handelssammanhang men är nog mest känd som den enda del av Storbritannien som blev ockuperat av tyskarna under andra världskriget. Innan ockupationen var ön helt demilitariserad men tyskarna var snabba med att bygga upp hundratals bunkrar, skyttevärn och utkikstorn i grå betong, längs med hela kusten efter att de anlänt. De ville helt enkelt göra ön ointaglig. Ön förblev ointagen och det tyska kompaniet på ön var faktiskt sist med att kapitulera efter kriget. De tyska betongbyggena står kvar än idag och utgör en del av Guernseys kustlinje. Utöver detta så lägger man snabbt märke till hur mycket bilar det finns på denna lilla ö. Enligt uppgift så finns det hela 51 000 registrerade motorfordon här trots att befolkningen bara uppstiger till ca 62 000! Det måste alltså vara så att det bara är barn i dagisålder som inte kör något motorfordon själva…. =) (Det tål att påpekas att även motorcyklar och mopeder är inräknade i siffran)

Svenskan Monica på besök ombord Båten Anna där det bjuds på kaffe.

Trotts tyska betongklumpar har vi haft det riktigt trevligt här på ön. Andra dagen träffade vi en svenska som har bott här på ön de senaste sex åren tillsammans med sin man och sina två barn. Hon var så snäll att hon bjöd oss på en guidad tur runt ön i sin bil och gav oss skjuts till en stor supermarket där vi kunde storhandla. Hon och hennes man kom även förbi båten en kväll vilket var riktigt trevligt.

Jag (Eiliv) har klättrat längst upp i masttoppen och håller på att trixa med vår lanterna. 14 meter över vattenytan är högt!

Utöver guidade turer och storhandling så har vi även haft lite att fixa med båten. Som vi skrev senast så hade våra lanternor slutat att fungera. Det visade sig bero på att det hade läckt in saltvatten i däckskontakten som hade korroderat sönder totalt. När jag öppnade den var den bara fylld av en grå sörja, så det var inte så konstigt att lamporna slocknat. Kontakten är nu bytt men det är lite fippel kvar för att alla lampor ska lysa. Vi har även problem med mindre läckage från taket som vi försöker åtgärda. Problemet är att vi inte riktigt vet vart det läcker, så vi försöker täta lite på måfå med sikaflex. Utöver det har stopp i länspumpen lösts upp och lysdiod över kompassen har monterats. Något som vi glömde nämna i förra inlägget är att vi nu har fått vindrodret att fungera och det är verkligen toppen. Är otroligt skönt att slippa handstyra samtidigt som vindrodret är helt mekaniskt och därmed inte drar den minsta gnutta ström. Underbart!

Under tiden här på Guernsey har det blåst på i runt 10-15 m/s (rak motvind som vanligt) så vi har tagit det lugnt här i hamnen. Imorgon ska det dock lätta och vi sätter kurs ner mot Franska Camaret för att korsa Biscaya där ifrån. Som det ser ut väntas det ett högtryck in över Biscaya till helgen som vi tänkte försöka tajma. Vi hoppas på finväder och trevliga vindar. Vi längtar verkligen ner till södra Europa, värmen, tapas och ständiga nordliga vindar!

Kramar från oss på Båten Anna

via Eiliv ”Captain Ninetoe” Hägg

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Guernsey – England, men ändå inte

 1. Gustaf skriver:

  Hej Båten Anna !
  Kul med era skriverier men man undrar om Gustaf finns med ombord med tanke på de ensidiga skriverierna och bilderna av de övriga besättningsmedlemmarna.

  Anna Lena o Lasse

 2. Ylvali skriver:

  Hej på er,
  Kan bara instämma med syster Karin att säkerheten måste komma först!
  Hör gärna av er med ett sms eller så om ni har möjlighet att skypa. Gör vi gärna! Saknar er!
  Är själv ute och reser igen, denna gång till Amsterdam. Tänk om jag hade kunnat vara här när ni var här! Kommer antagligen vara i SPanien samtidigt som er men på fel sida :-(.
  Stora varma kramar från hela familjen,
  Ylvali

 3. Karin skriver:

  Kära Bror alias C 9-toe!

  Det var jätteskoj att skypa lite! Kändes inte som ni var så långt borta då! Hoppas ni kommit fram som ni ska till nästa hamn och att ni där kan få fina vindar med er över B-Bukten! Alltid lika roligt och intressant att följa era inlägg! Skriv mer och oftare!! 🙂
  Vi har fått jord på tomten nu och de kommer och sår nästa vecka. Vi är lite funderasamma på hur de tänkt sig eftersom det ligger tusentals små och mindre stora stenar (så stora som 5 cm) överallt. Kommer inte blli någon skön gräsmatta att ligga eller gå på på precis… Inte heller så bra för gräsklipparen… Kanske måste åka och köpa ett par hundra säckar jord själva och lägga på innan dom hinner så nästa vecka… Att de aldrig kan göra något så man blir nöjd!?
  Joar har åkt på något dagisvirus igen med lite hosta och snuva (andra förkylningen efter sommarlovet). Han hade inte ätit något på dagis idag och sovit dåligt men när vi kom hem satte han iaf i sig en hel portion gröt, 1 smörgås och en hel ask vindruvor. ”Mer druvor, mer druvor! Leka med bilar? Babar!” löd kvällens konverastion. Ett nytt ord han lärt sig idag tydligen är geggamoja som för övrigt var det sista han sa innan han somnade gott i sin säng. Tror jag blir hemma med honom från jobbet imorgon. Kommer en snubbe och ska kika på golvet i duschen igen eftersom de när de var och la om det pga fel fall lyckades lägga de nya plattorna med ådringen åt fel håll och dessutom gjorde så att fallet blev fel nu åt ett annat håll istället. Hmmm. Ja det är väl bare o gnata på tills det blir rätt och riktigt!
  Hoppas ni hittar läckorna i båten (!! det måste ni !!) och att ni får ordning på alla lanternor! Säkerheten först! Kom ihåg!

  STOR kram Karin 🙂 Christian och Joar hälsar!

 4. Cay skriver:

  Hej på er alla på båten,

  Läste om er resa i VK, och följer sedan dess er med stort intresse fast jag inte vet vem ni är… 🙂 Jätteintressant, ni gjör det fantastiskt bra !

  Ni försvinner oftast från Marinetraffic när ni inte är i hamn. Kan ni inte skicka upp Eiliv i masten en gång till o ta med sig den där sändaren… 😉

  Hare’ bra i fortsättningen o LYCKA TILL !

  Hälsningar
  Cay, Umeå

 5. Syster Helena skriver:

  äntligen ett inlägg, saknar er så otroligt mycket. Hur ska detta gå…? jag är så avundsjuk på alla era upplevelser och äventys. Älskar er! puss, kram och godnatt.

 6. Meta skriver:

  Hej på Er, det går bra för Er…jag är avundsjuk…ha det så jättebra…spännande att se vart ni är härnest…här är bara regn och rusk…kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*