En lång seglats

Trolla Makrill is the shit. Och gott är det.

Engelska kanalen har alltid legat där bak i huvudet någonstans. Kanske är det för att det är den mest trafikerade leden i världen eller så är det dess historia på något vis. Nästan i andakt lämnade vi Nordsjön och seglade genom Dover Strait in i kanalen. Vattnet var alldeles grönblått en fin vind tog oss mot Cherbourg. I brist på annat att göra på båten (man kan även ledsna på att läsa, tro det eller ej) kastade vi ut två fiskelinor i jakt lunch. Efter inte så länge hade vi fem stadiga Makriller och när våran bästa fiskelina försvann i djupet ansåg vi att det var ett tecken på att vi hade fiskat färdigt. Man ska inte fiska mer än man behöver, men det är lätt att bli girig. Stekt makrillfilé och kokpotatis till lunch. Fisksoppa gjord på fiskhuvudena och fiskbenen till middag. Bra grejer! Innan det första dygnet var avseglat hade av råkat ut för en tjock tjock dimma, ett massivt åskväder med väldigt konstiga vindar men dock ändå gjort stabila 100 sjömil.

Engelska kanalen i sitt finaste.

Dag två är helt eländig. Vinden har vridit sig till väst vilket betyder att vi har rak motvind. Till en början i medströms går det helt OK att kryssa men när tidvattnet vänder så går det inte längre att segla västerut, man kommer helt enkelt ingen vart. Vinden ökar och med den vågorna. Vi får kämpa för varje sjömil och vågorna gör det väldigt obekvämt. Matlagning blir till ett projekt, sjösjukan träder fram och energin försvinner. Efter ca 40 timmars segling börjar vi närma oss Cherbourg och ett hopp tänds; vi kanske hinner in före tidvattnet vänder. Vi hann inte. För att så mer salt på såret har lanternorna slutat att fungera. Vinden ökar till kuling och den ligger stabilt på mellan 13 och 16 m/s. Med brist på andra alternativ så bestämmer vi oss att vänta ut tidvattnet och kämpa på. Alltså att kryssa fram och tillbaka utan att ta sig någon vart. Vi hade fasen bestämt oss för Cherbourg. Tack vare det totala mörkret kan vi inte se vågorna. Bara känna. Ovetenskap är inte så dumt alla gånger. Med morgonens ljus ser vi vad vi kämpat mot hela natten: Branta massiva vågor på 3-4 meters höjd. Insikten gör att man känner sig rätt liten men nu (6 timmar senare) har tidvattnet vänt. Det är en stor skillnad på 4 knop med sig och 4 mot sig. Två timmar senare är vi glada men helt slutkörda i hamn. Vid en enkel inspektion av båten och dess innandöme ser vi att det mesta är blött, hälften av besticken ligger på golvet eller under spisen; misär. En seglats som skulle ha varit på ca 160 Nm blev en bra bit över 200.

Nu har vi varit och käkat på en trevlig restaurang här i Cherbourg och Emilie och Eiliv har tagit sig en nap medan jag har sökt mig till den lokala yachtbaren för lite WiFi och espresso. Ny energi. Verkar för övrigt som det inte finns dålig mat i detta land. Och språket, vilket skönt språk. Emilie, våran franska språkguru, och alla sköna människor som man vill samtala med och inte bara inflika med en ”Bon jor” eller ”Merci” har inspirerat mig. Har just laddat hem ”How to learn French”, man vill ju inte vara utanför. Brest nästa. Verkar blåsa kuling imorgon med så ikväll är vi lediga. Undrar vad som står på tapeten? God only knows!. (Vilken låt?)

Lev och må.

PS. Det finns palmer i Cherbourg.

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till En lång seglats

 1. Kristian skriver:

  Hej pa er sjobjornar! Nar kommer ni till det fantastiska Djibouti? Pratade med en amerikan pa plats som var ansvarig for militareskorterna genom Adenviken. Trevlig kille. De aker i konvoj genom piratvattnen. Pa honom verkade allt jattelugnt, vilket kanske kan lugna fundersamma seglare och oroliga modrar sa har i forhand. Men det kan val anda vara vart att kolla upp sjorovarlaget bade en och tva ganger innan ni kommer hit. Men det ar val langt tills dess. Segla lugnt!

  • Eiliv skriver:

   Än så länge är det en bra bit kvar till Adenviken och Djibouti som tur är. Vi hoppas att det är som amerikanen säger men kommer att hålla ordentlig koll på läget. Värst vad du är ute och reser på egen hand då. Är det slappt på meteorologlinjen? =)

   • Kristian skriver:

    Hehe, nej det är mest jag som är slapp. Är dock tillbaka i den grå vardagen nu. Ja som sagt, läget hinner väl förändras många gånger innan ni kommer dit också. Lycka till med Biscayaseglingen nu, det kommer gå super!

 2. Ylvali skriver:

  Hoppas Biscaya är snälla med er. Sitter just nu i Hamburg Hafen Stadt och tänker på er. Känner mig i alla fall lite närmare för tillfället.
  Jag antar att ni haft svårt att komma till internetuppkoppling och därmed inte uppdaterat på ett tag. Pratade med pappa som meddelade att ni mådde bra och tog er frammåt. Jag kommer dock inte ihåg er position.

  Sköt om er så hörs vi snart igen!
  Stora kramar big sis

 3. Anna skriver:

  Näe kan bara tänka på ”…and God knows, God knows I want to break freeeee”. Hur frekvent ljöd förresten ”Vi såg på varann, när vi närmade oss land….?” för ett tag sedan?
  Och – ”Min piraya Maja”, när ni seglar över den relativt grunda bukten hoppas jag får åtminstone lite uppmärksamhet.

  Segla gott och lev väl!

 4. jonas och ellinor på båten vinda skriver:

  Kämpa på, spanien är härligt, vågorna annorlundsa oxå, inte alls lika jobbiga som i engelska kanalen..

  • Eiliv skriver:

   Tack för era peppande ord! Vi ska snart ge oss av från Gurnsey för att göra oss redo för biscaya. Ser ut att dyka upp ett najs högtryck som ska ta oss över. Men vi får se hur det blir med det. Lite trist att vi hamnat på efterkälken för det hade varit roligt att träffas lite mer. =) Vi ses snart!

 5. Agnetha Påhlin skriver:

  Det är tur att man (jag) inte vet tidpunkten för era värsta strapatser. Känns oroligt att bara läsa om dem i efterhand. Tänker på er varje dag och följer era äventyr på denna fantastiska sida. Ta hand om varandra. Kramar fr ”gammelstyvmor”

  • Eiliv skriver:

   Vad roligt att du har koll på oss Agnetha! Vi har det bra, men två långa dygn till sjöss gör än rätt mör. Speciellt om man inte får sova många timmar. Över oss ösregnar det nu och vi hoppas på bättre väder så att vi kan fortsätta. Saknar dig! Puss och kram från oss

 6. ronny.wikas skriver:

  Bra kämpat ! Ni ska nog vara glada att ni fixat masten innan vågorna och strömmen testade den . Vi följer er på er blogg ,men vi själva är lite för lata att skriva men vi har tänkt börja snart.Vi har FF 127 och ligger sen ett år i Spanien närmare bestämt runt Barcelona .Vi ska snart segla söderut och ev blir det Kanarieöarna vid jul. Båten är bra och faktiskt bättre seglingsegenskaper när den är fullt lastad för långsegling.Ha det bra och vi önskar er Förliga vindar och medström Ulla Ronny och katten Linus på
  FF Perina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*