Dödens bukt – inte så farlig trots allt

Äntligen har vi gjort det! Vi har korsat Biscayabukten och har nått varmare breddgrader i Spanien och närmare bestämt La Coruña.

Det var ett tag sedan vi skrev nu och vi förstår att ni har väntat tålmodigt på färska nyheter från Båten Anna. I Camaret fick vi vänta några dagar innan vädergudarna behagade vara snälla mot oss. Dock led det ingen brist på oss då den norska träskutan Lucero låg precis hade lagt till där innan vi kom. Under tiden vi väntade på bättre väder så hann vi med att umgås en hel del, gå på restaurang, promenera och se på film ihop. Mycket trevliga människor. På tisdag kväll såg det ut att bli en lämplig väderlucka för att ta oss över Biscaya med start Onsdag mitt på dagen.

Tillsammans med Lucero och den svenska båten Gorm (Som dök upp sista dagen) lade vi ut prick kl 12 från Camaret. Vindarna var fina och tog oss i ca 7 kn rakt sydväst och efter lite mindre än ett dygn hade vi korsat den nordeuropeiska kontinentalsockeln och seglade med dryga 4000 m vatten under kölen. Det ni!

Solnedgång över Biscaya och en lång mörk natt tar sin början.

Sträckan Camaret till La Coruña var ca 350 nm (ca 650 km) och tog oss ganska precis tre dygn att tillryggalägga. Vi seglade alltså med ganska god fart. Vanligtvis kan man mellan tummen och pekfingret säga att vi gör ca 100 nm per dygn. Väderluckan som givits oss innebar rätt lite vind stundvis så vi gick lite mer än en tredjedel av sträckan för motor medan vi seglade resten. Trotts att det inte blåste speciellt mycket gick det en ordentlig dyning in i bukten från atlanten. Vissa vågor var nog så höga som 5 meter men tur nog så var de inte speciellt branta utan mer som sävliga kullar av vatten som rullade fram in mot land.

En av de delfiner som kom tillbaka och underhöll oss senare på dagen.

Tidigt tidigt innan gryningen anlänt första morgonen till havs så kom de. I månskenet kunde jag plötsligt se massvis av fenor som skar genom vattenytan. Det var delfiner! Tyvärr var det alldeles för mörkt för att fota dem men i ljuset av månen fick jag njuta av deras sällskap i nästan en och en halv timme. Emilie som kom och bytte av mig sista halvtimmen beskrev upplevelsen som om det vore en tavla. Hoppande delfiner i en månljusgata ute till havs. Är det inte overkligt? Vi satt där i sittbrunnen tillsammans och njöt av upplevelsen. Senare samma dag kom dock den absoluta höjdpunkten. Valar! Ett gäng otroligt stora valar uppenbarade sig mindre än 100 meter från båten och låg i vattenytan och sprutade vatten med sina andningshål. Det var riktigt häftigt att se så stora djur på nära håll.

Här firar vi tillsammans med besättningen på Lucero att vi äntligen korsat den beryktade Biscayabukten. Tack Monica för skumpan! Den smakade fint!

När vi inte tittade på valar och delfiner så fördrev vi tiden med att sova, lyssna på musik, läsa och titta på en film. Trotts denna underhållningskavalkad var det otroligt skönt när vi äntligen siktade den spanska nordkusten tidigt på lördags morgon. Landstigningen firades tillsammans med besättningen på Lucero genom att korka upp skumpan som Monica på Gurnsey skänkt oss för ändamålet. Tack så mycket för den! Det smakade fint att välkomnas med skumpa, solsken och värme. Precis vad vi har längtat efter.

Sedan vi kom hit har vi hunnit med att frossa i tapas, bada lite i det kalla vattnet (ca 18 grader) och få massvis av sol på oss. Vi har även lärt känna grabbarna på Gorm bättre och vi har haft riktigt trevligt ihop. Enligt uppgift skulle det gå att fylla våra flaskor med gasol här i Spanien men alla vi har frågat har sagt att det inte går, så vi snålar med den lilla gas vi har kvar tills vi kommer till Portugal där det skall gå att ordna.

Planen nu är att stiga upp i rimlig tid imorgon och sätta kurs mot Baiona längst ner på Den spanska kusten innan Portugal. Resan beräknas ta kanske ett dygn.

Over and out!

C9T

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Dödens bukt – inte så farlig trots allt

 1. Mette skriver:

  Hej latmaskar!

  Nu får ni ta och uppdatera oss lite 🙂

  Kramar från Mette, Ronny, Edit och Rut

  (förresten Gurre vill vi skypa igen snart!)

 2. Ylvali skriver:

  Oh så skönt och veta att ni klarat er över!
  Befinner mig också på fel sida av Spanska kusten…Barcelona fram till onsdag. Hade ju varit så roligt att få träffa er. Vi får höras! Skulle vara kul att Skypa lite så Liam får se er snart igen också.
  Kramar i kubik
  Big sis

  • Eiliv skriver:

   Hej Syrran!
   Vi tycker också att det är väldigt skönt att äntligen ha korsat den beryktade Biscayabukten, Nu har vi det riktigt bra och har varit på stranden två dagar, badat, spelat volleyboll och haft det skönt i solen. Vore jätteroligt att skypa med er och få se hur stor Liam har blivit! Vi får styra upp en skypedejt.

   Puss och kram

 3. kotten skriver:

  Följer er resa – grattis till bra väder !
  Biscaya kan bli mycket otrevligt – i synnerhet efter mitten av september.

 4. Julia skriver:

  Hej hej, Här kommer en liten hälsning från Norge!! =)
  Har väntat och väntat på ett livs tecken efter Biscaya.
  Skönt att allt gått så bra för er och va kul att ni tar följe med några fler.
  Vilken upplevelse de måste ha varit med både delfinerna och valarna. Skulle verkligen vilja byta plats med er, själv sitter jag inne och tittar ut genom fönstret på ett regnigt Sandefjord… Mattias hälsar till er också!! Han vill även att jag skall skriva att vi skulle önska lite fler bilder. Även om vi får upp fantastiska bilder i våra huvuden bara genom att läsa om era upplevelser så skulle de vara kul att se hur de verkligen är… Ta hand om er, ser fram emot mer intressant läsning framöver. Kram Julia

 5. Mary Hägg skriver:

  Följde er nattsegling under förra dygnet och nu noterat att ni ligger i hamn. Här har vi i ett par dagar njutit av rena sommarvärmen. Hoppas så också för er! Planerat ringa i kväll men annat kom emellan, blev för sent. Skickar många godnatt kramar!!! hörs i morgon.

 6. Ulla Eliasson skriver:

  Jag följer Er och gläds med er allihopa.

 7. Agnetha Påhlin skriver:

  Äntligen kom det ett nytt inlägg!! (tack för smset Eiliv där jag fick veta att ni hade det bra) Vilken fantastiskt härlig resa ni gör. Och vilka upplevelser. Synd att ni är på ”fel” sida Spanien. Jag åker till Costa Brava nästa vecka å stannar två veckor. Minst. Ser fram emot lite varmare bad. Har badat i sju !!! grader ute på Maln några morgnar. Det ni! Ser redan fram emot nästa inlägg. Ta hand om er o varandra. Tänker på er varje dag. Puss o Kram Agnetha

  • Eiliv skriver:

   Hej Agnetha!

   Ja, verkligen synd att du inte ska till Atlantsidan av Spanien… Ioförsig är vattnet rätt kallt här, så det kanske inte hade blivit lika sköna bad. =) Inte visste jag att du var en sådan vinterbadare som badar i 7 grader?

   Hoppas du får det fint i Spanien!
   Puss & Kram

 8. Jessica skriver:

  Men åhh vilken fantastisk resa det måste varit! Kan se valarna och delfinerna framför mig. Och sol och värme, äntligen – låter helt underbart! 4 km djup är onekligen svindlande mycket.. Gissar att ekolodet flippade ur redan vid 80? Tur det ibland 🙂

  Kramar från ett höstande Swe, havet har runt 15 grader (tendens sjunkande) och seglingssäsongen är så gott som avslutad..

  • Eiliv skriver:

   Kan tänka mig att det börjar bli lite kyligt att segla hemmavid. Största broblemet är väl dock att det antingen blåser alldeles för mycket eller inget alls. Jo, ekolodet stannade på 74 m under hela överfarten tills vi började närma oss grundare vatten igen. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*