3000 sjömil, 23 dagar 18 timmar…

09,48S 139,02W

Äntligen äntligen äntligen är vi framme!!! Efter 23 dagar och 18 timmar med 3000

sjömil eller 5560 km bakom sig är det oerhört skönt att vara framme på Hiva Oa bland Marquesasöarna. Vi kom fram i soluppgången söndag morgon och det var härligt att äntligen sikta land.

Uppankrad vid Autona på Hiva Oa

Båten Anna ligger uppankrad i en vik brevid byn Autona. Från båten har vi utsikt över ett fantastiskt sceneri; en grön frodig ö med spetsiga bergstoppar höljda i vita moln och mysiga små hus i sluttningarna. Vilket land som helst hade dock känts skönt att komma till.

Äntligen kom fisken upp! En skipjack på mellan 10-15 kilo.

Sist så skrev vi om att vi hade stora fiskar som nappade men alltid slet sig men att det var dags att dra upp en. Mycket riktigt, senare på eftermiddagen lyckades vi få upp en riktig bjässe till tonfisk. 70-80 cm lång och någons stans mellan 10-15 kg. Vi fick kämpa rejält för att få upp den och efteråt såg sittbrunnen mer ut mer som ett slakthus. Efter att ha rensat den lyckade vi få ut fyra gigantiska fileér så var stora som riktigt stora oxfileér. Det blev med andra ord tonfisk i några dagar, men tyvärr fick vi slänga nästan hälften. Dock blir det mat till andra havslevande varelser istället.

Sista dagarna till havs var vi så utleda på att segla + att all god mat ombord var slut. Det enda som fanns kvar var konserver så vi redan förätit oss på då vi korsade atlanten. All inspiration för att laga god mat var som bortblåst och allt vi lyckades svänga ihop kändes trist och smaklöst. Några kvällar tröstade vi oss med popcorn och coca cola till middag (även kallad Emilie dieten).

Större delen av överseglingen var väldigt lugn och havet var snällt mot oss. Ända tills slutet såg det ut som om vi skulle klara av överfarten utan några squalls (regnoväder med extremt starka vindar). Men så tidigt en morgon väckte Emilie mig och pekade på en grå vägg som var på väg mot oss: -”Är det där en squall tror du?”. Eftersom jag var trött, nyvaken och inte alls sugen på att reva segel så blev svaret –”Förmodligen inte”. (Man blir extremt lat när man är ute och långseglar och drar sig för att ändra segelsättning i onödan). Ack så fel jag hade. Någon minut senare kommer det ett extremt kraftigt ösregn och vinden ökade från ca 7 m/s till drygt 20 m/s på några sekunder. Med fulla ställ satta och saxade segel med spirbom och preventergaj lovade Anna snabbt upp och krängde rejält åt babordsidan. Det blev lite halvotrevligt innan vi lyckades rulla in genuan och ta ner storen, men sedan var det ganska lugnt att driva med vinden en stund. Efter ca 30 minuter var ovädret över och vindarna gick tillbaka till det normala. Vi misstänker att det var det faktum att vi offrade Gustafs sparade ekvatoröl (en svensk mariestad) till Posseidon som gjorde att segel och rigg höll.

Det lokala ölet som vi drack medan vi väntade. Otroligt gott faktiskt!

När vi kom fram var vi väldigt väldigt sugna på att hitta en restaurang och slänga i oss något gott som erbjöds. Men vår höga moral tillät inte detta. Först var vi tvungna att röja upp i båten. Tyvärr hade alla våra kläder i förpiken blivit fuktiga under överfarten och därför börjat mögla. Allt lukade som om det blivit förvarat i en gammal sjöbod i flera år. Det var bara att ta ut alla kläder som blev tre stora blå ikeapåsar med tvätt som vi blir tvungna att handtvätta. (Det visade sig att det var oförsvarbart dyrt att lämna in tvätten någonstans, 50 SEK/kg). Sedan storstädade vi båten, tvättade oss, blåste upp dingen och gick i land. Vi ankrade upp runt 8-tiden på morgonen och då åt vi en varsin skål med frukostflingor och mjölk. I land gick vi runt 14-tiden och vi det laget var vi redan superhungriga. Otur som vi hade var det ju så klart söndag och allt var i princip stängt. Vid 16-tiden hittade vi faktiskt en öppen restaurang men de öppnade inte köket förrän kl 18. I brist på andra alternativ satte vi oss vid ett bord där och väntade. Vi vägrade att gå tillbaka till båten för vi var inte speciellt sugna på konserver. Efter två timmar av apatiskt väntande fick vi äntligen in en varsin rejäl entrecote med sås och extra pommes frites. Det var sååååå underbart gott men så hungriga som vi var så slängde vi i oss maten. Att notan hamnade på lite mer en 600kr, vilket är långt över vår budget, fick vi helt enkelt leva med. Vi hade tur och fick skjuts tillbaka till båten och slapp gå de tre kilometrarna. Redan kl 20 var Båten Anna mörk och jag och Emilie låg och snarkade i förpiken i härligt underbart rena lakan. (Som faktiskt lyckades hålla sig från mögel).

På väg in till byn sprang tre grisar fram rakt mot oss. Emilie var rädd att de skulle bitas, men de var bara nyfikna. Alla djur här ser glada och välmående ut.

Idag skulle vi in till byn för att fylla på våra tomma förråd. Vi var beredda på att det skulle vara dyrt. Men Emilie började nästan gråta när allt som man ville ha fanns att köpa men priserna var från dubbelt till fyra gånger så dyrt som i Sverige. Några exempel: Litet paket smör 50kr, liten påse riven ost 70kr, en vanlig magnumglass 45kr… Vi handlade bara det nödvändigaste och det blev ändå 600kr. Ryktet säger att det ska bli billigare på Tahiti. Emilie föreslog att vi skulle lätta ankar och segla dit och handla istället.

Dyrt eller inte, nu ska vi i alla fall njuta av att vi slipper segla och att vi är nära land där det finns en gratis sötvattensdusch som man kan använda så mycket man vill. Tyvärr kan man inte bada ifrån båten, vattnet är grumligt eftersom viken ligger i en flodmynning och det ska vimla av hajar här. Vi är glada ändå för vi har ändå badat i havet varje dag på överseglingen.

Skepp och hoj från Båten Anna som nu är i söderhavet.

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 3000 sjömil, 23 dagar 18 timmar…

 1. Amanda skriver:

  Härligt att höra att ni äntligen är framme, era inlägg väcker verkligen äventyrslusten. Kram på er

 2. Karin skriver:

  Hej kära ni!
  Fantastiskt bra jobbat! Puh, skönt att höra att ni äntligen har fast land under fötterna igen, med segel och rigg i behåll. Mamma hälsade också att ni ringt. Tittar man på kartan ser det dock ut som om ni fortfarande är mitt i ingenstans! Hur långt har ni till nästa ö? Hur länge stannar ni där ni är nu? Trist att allt är så dyrt men det kanske jämnar ut sig i långa loppet eftersom ni ibland kan handla väldigt billigt! Hur som helst är ni är väl värda god mat och dyrt smör efter en sådan långfärd! Jag kan tänkta mig att det är väldans skönt nu att få duscha, ta på nytvättade kläder och sova i rena lakan (tillsammans) utan att behöva vakna stup i kvarten! Hoppas ni har hunnit vila upp er lite. Mamma sa att du lät väldigt trött när du ringde. Kanske var när ni satt och väntande på maten och var jättehungriga?
  Här är allt bra! Alvar är idag 2 månader och en dag gammal. Han har så smått börjat le i vaket tillstånd, om än bara med ena mungipan. Har tyvärr fått en liten förkylning av storebror. Joar gosar gärna in sin snoriga näsa lite här och var och vill hela tiden klappa lillebror som är såå söööt som han brukar säga. Han ber ofta om att få ha honom i sin famn eller på sin mage. Mysigt! Christian ska vara ledig i nästan 8 veckor med start nästa vecka. Skönt! Till helgen ska vi på bröllop här i Kalmar. Eventuellt ska vi också få hjälp av pappa att bygga altandäck men han hade gått och brutit några revben när han skulle bära en möbel ned för en trappa så vi får se hur det blir… Stackarn! Annars ska vi bara njuta av sommaren och att vara lediga tillsammans! Hoppas ni hittar något bra och lite billigare hak att hänga på tills ni ska segla vidare! Akta er för hajarna! Hoppas vi kan skypa snart igen!

  Puss o kram på er från oss alla!
  🙂 Karin

 3. Karin skriver:

  Hej kära ni! Fantastiskt bra jobbat! Skönt att höra att ni äntligen har fast land under fötterna igen. Mamma hälsade också att ni ringt. Tittar man på kartan ser det dock ut som om ni fortfarande är mitt i ingenstans! Hur långt har ni till nästa ö? Hur länge stannar ni där ni är nu? Trist att allt är så dyrt men det kanske jämnar ut sig i långa loppet eftersom ni ibland kan handla väldigt billigt! Hur som helst är ni är väl värda god mat och dyrt smör efter en sådan långfärd! Jag kan tänkta mig att det är väldans skönt nu att få duscha, ta på nytvättade kläder och sova i rena lakan (tillsammans) utan att behöva vakna stup i kvarten! Hoppas ni har hunnit vila upp er lite. Mamma sa att du lät väldigt trött när du ringde. Kanske var när ni satt och väntande på maten och var jättehungriga?
  Här är allt bra! Alvar är idag 2 månader och en dag gammal. Han har så smått börjat le i vaket tillstånd, om än bara med ena mungipan. Har tyvärr fått en liten förkylning av storebror. Joar gosar gärna in sin snoriga näsa lite här och var och vill hela tiden klappa lillebror som är såå söööt som han brukar säga. Han ber ofta om att få ha honom i sin famn eller på sin mage. Mysigt! Christian ska vara ledig i nästan 8 veckor med start nästa vecka. Skönt! Till helgen ska vi på bröllop här i Kalmar. Eventuellt ska vi också få hjälp av pappa att bygga altandäck men han hade gått och brutit några revben när han skulle bära en möbel ned för en trappa så vi får se hur det blir… Stackarn! Annars ska vi bara njuta av sommaren och att vara lediga tillsammans! Hoppas ni hittar något bra och lite billigare hak att hänga på tills ni ska segla vidare! Akta er för hajarna! Hoppas vi kan skypa snart igen!

  Puss o kram på er från oss alla!
  🙂 Karin

 4. Ninita skriver:

  Härligt att höra att ni är framme! Riktigt kul att följa er.
  /Ninita

 5. Gutstav skriver:

  ”Emelie diet” ja den tjejen kan poppa popcorn hon!

 6. Kenneth Forsström skriver:

  OJ, ja det var en ju bra att ni hittade civilisation, dock dyr, och det blev en rolig berättelse också, segla vidare ni till billigare ställe 😉 och lycka till!

 7. Linus Jundén skriver:

  Grattis! 🙂

 8. Meta skriver:

  Hej, man blir glad i hela kroppen när man hör från er…vilken resa ni gör..underbart.
  Fortsätt nu och njut av er resa..just idag blåser här iskalla vindar..men annars har vi haft ganska skönt här en vecka.+27 ..Stina och hennes Daniel var här i fredags och badade..men jag är inte avundsjuk på det…+18 i vattnet för lite för mig…
  Kram

 9. Lars Larsson skriver:

  Det låter som ni har det riktigt bra trots hutlösa priser på mat! 🙂 Kul att läsa om äventyren och lycka till med den fortsatta resan!

 10. Andreas skriver:

  Fan va kul! Känner så väl igen mig och även vi fick en rejäl chock när vi insåg vad allt kostade.

  Vill ni bada så ska Tahuata i Marqusas vara fint med klart vatten och snorklingsmöjligheter. Vi missade denna ö men fick höra från flera andra båtar som gillade den.

 11. Alex skriver:

  Mäh shit! Vilken bedrift!!! Nu får ni vårda er själva o era sjöben! Här i Stockholm är det vår! Det va underbart sommarväder i helgen, men… så vände det o blev kallare igen! Från 20 grader till 8-10. Tyyyyypiskt! Idag skulle det tydligen snöa längre norrut. Usch! Annars råder melodifestivalssegeryra, ja rentav eufori, fortfarande efter Loreens seger i helgen. Nu diskuteras det vilken arena som ESC ska hållas på, Sthlm, Malmö eller Gbg. I helgen är det dags för Sthlm maraton, fast jag ska ut o paddla havskajak med några kompisar. Tänker ofta på Atlantseglingen o Västindien. Följer er o Vinda. Skillnaden är att snart är Elli o Jonas hemma *längtar*, medan ni har ett tag kvar. Kan tänka mig att det inte är självklart varför man gör en sån resa, men det är väl så det är när man är mitt inne i nåt? Det är ju iaf jordens äventyr o vad som än händer kommer ni bära med er erfarenheterna från detta hela livet! Jag är faktiskt avis! Det är det nog många som är, men få vågar leva drömmen så som ni gör! Respekt. Många o stora kramar!! /Alex

 12. Jessica skriver:

  Men åååhh ni är otroliga! Vilken strapats! Att det inte är underbart jämt känns overkligt men ändå realistiskt. Tur att ni klarade riggen. Sitter man med bultsaxen i högsta hugg i ett sånt läge?

  Kramar från 5:e våningen någonstans i Örebro (får Brazil-vibbar nästan varje dag). Var rädda om er och njut av hajarna! Ps vad är det för sorter ds.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*