Papeete – den europeiska huvudstaden mitt i söderhavet

Nu börjar vi sakta återhämta oss från vår förgiftning med några små återfall emellanåt. Det var en dryg historia och vi misstänker att vi kommer få leva med vissa symtom och en del återfall ett tag framöver. Det är även omöjligt att hålla sig från de saker vi inte ska äta som kyckling, fisk, ägg, koffein, alkohol m.m. Vi har dock bestämt att det är ok i mindre mängder när sjukhus finns att tillgå… Vi har känt att tillexempel alkohol gör så att det kliar hiskeligt på hela kroppen. En kväll trodde vi att vi lyckats fått skabb från någon gatuhund när det kliade på oss båda så vi höll på att bli galna… Det symtom som sitter kvar mest är att det gör ont att ta i kalla saker. Att hålla i en kalldryck gör jätteont.

Massor av färgglada fiskar i det extremt klara vattnet på Rangiroa vid revet som kallades the Aquarium...

Vi har nu lämnat Toamotus och Rangiroa till fördel för Tahiti. Rangiroa var fint och vi hade väldigt trevligt (när vi inte sov). Det var också jätteklart vatten och man kunde snorkla i inloppet till ringrevet när vattnet gick mot högvatten och det strömmade in. Eiliv tyckte det var dödskul och hade förmodligen kunnat snorkla i den där strömmen dag ut och dag in ett bra tag. Vi såg hajar, megabarracudor och massvis med läckra fiskar, sikten var utomordentlig och man såg hur djupt som helst. Om man dök utanför revet kom det tydligen delfiner som var så närgångna att man kunde klappa dem men eftersom jag inte har något dykcert kunde vi inte göra det. Jag tyckte Eiliv kunde göra det för sina födelsedagspengar han fick av sina snälla morföräldrar och mamma men han är alldeles för ekonomisk. På Rangiroa besökte vi även en pärlfarm, där vi fick se hur man odlar pärlor och graderar dem för prissättning. Det var väldigt intressant och jag hittade tre mycket fina pärlor, i en fyndlåda med udda pärlor, som jag ska göra ett armband av. För er som inte vet det så är pärlorna här svarta (eller mörka) och

Otroligt vackra svarta pärlor men ack så dyra...

svindyra. Mina tre kostade dock bara ca 200 svenska kronor. Vi fick även veta att naturliga pärlor är så ovanliga som att de kan hittas i 1 ostron av 15 000 och de bildas på grund av en sorts mask som attackerar ostronet. Tror ni en sådan pärla är billig? Jag vill ha en… eller några!!! =)

Nu är vi alltså i staden Papeete på Tahiti och här finns mataffärer, klädaffärer, musikaffärer (Eiliv har fått nya strängar till gitarren), och MC DONALDS!!  Det är skrämmande vad man kan sakna civilisation efter ett tag alltså, det är så bekvämt att kunna handla det man vill och att slippa äta konservmat och soyabitar. Vi har bokat tid för att lyfta upp båten så det kommer att ske på torsdag morgon. Då ska hon få det här lagret som är trasigt utbytt samt en målning med bottenfärg. På söndag kommer Linn och hennes kompis Linnea äntligen och sedan ska Anna i vattnet igen på måndagen och sen går hon som ett skott igen!

Emilie på betongkajen på Manihi. Färgen på vattnet är fantastisk!

Annars är det mycket funderingar här på Båten Anna vad det gäller det här med att segla hem med båten till Sverige. Vi gav oss ju iväg för att segla jorden runt och det är vad vi vill göra, dock hade vi bara tänkt oss att vara ute i två år och segla förbi Adenviken upp i Röda havet, in i medelhavet och via kanaler genom Europa upp till Östersjön och Sverige, men som det ser ut känns det inte som ett alternativ att segla i Adenviken utanför Somalia pga av den välutvecklade piratverksamheten som försiggår. Alternativet är alltså att runda Afrika (om vi inte skulle vinna 25 000 dollar på lotto som det kostar att frakta båten på ett lastfartyg denna sträcka). Både jag och Eiliv är av uppfattningen att det skönaste med seglingen är att komma iland och det blir en hel del långa seglatser om vi ska runda Godahoppsudden. För fördelaktiga vindar måste vi då efter Afrika segla över till Sydamerika, avverka Västindien igen och sedan segla hem via Azorerna vilket betyder att vi sammanlagt under resan kommer att korsa atlanten 3 gånger. Vi undrar då vilken färg man får ha på byxorna, kanske röda med svart bälte? Ett annat problem är också att vi inte själva äger båten och Tommy och Gustaf kanske inte är så sugna på att äga båten ett extra år som nog måste till om vi ska runda Afrika. Vi slits alltså mellan följande alternativ:

Alternativ 1: Efter vi släppt av Linn på Rarotonga i slutet på juli seglar vi som dårar 9000 sjömil till Sydafrika för att hinna dit innan orkansäsongen i södra delen av Indiska Oceanen börjar i november. Då kan vi runda Godahoppsudden i januari 2013, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2013.

Alternativ 2: Vi seglar i något lugnare takt upp till Indonesien innan orkansäsongen i södra delen av Stilla havet startar i oktober och vi når Thailand lagom till jul. Vi åker därefter hem till Sverige någon månad och hälsar på för att sedan åka tillbaks och försöka tjäna pengar på något vis. Sedan i ca augusti/september 2013 seglar vi ner mot Sydafrika för att runda Godahoppsudden januari 2014, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2014.

Alternativ 3: Vi seglar i lugn takt ner till Nya Zeeland, försöker få ett jobb och spenderar orkansäsongen där för att sedan i ca april 2013 segla mot Sydafrika för att runda Godahoppsudden januari 2014, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2014. (Även här försöker vi få råd till ett Sverigebesök över julen).

Alternativ 4: Vi seglar till Australien innan orkansäsongen startar, säljer båten och backpackar oss hem…

Som ni förstår tål detta att tänkas på… Vad tycker ni? Någon som har något annat förslag?

En annan viktig faktor i beslutet är såklart pengar, vi har inte så gott om dem längre… Att lyfta upp båten, måla om och byta ut den där grejen kommer kosta några tusen… Att lyfta upp och i kostar lite drygt 3000kr sedan kostar det lite drygt 300 kr per dag att stå på land. Färg kostar ca 2000kr och reservdel till axelns mojäng allt mellan 200 till 3000kr beroende på om vi bara kan sätta in nytt gummi eller om vi måste byta hela grejen. Så var det inte fett på kontot innan lär det inte vara det efter detta heller!

Vår ankringsplats på Manihi. Franska Polynesien är underbart!

Franska Polynesien är i alla fall helt underbart och för alla er som är rädda att lämna svenska farvatten för en långseglats så kan jag säga att Eilivs pappa igår seglade in i en storm med vindar på 27 m/s på östkusten, det har inte vi upplevt än kan vi säga, peppar, peppar… Vi är i alla fall glada att allt gick bra!

Puss och Kläm!

Här kommer en massa fina bilder från Marquesas (den nordligaste ögruppen i Franska polynesien) och Tuamotus (Mittimellanögruppen som består av atoller). Om man trycker upp bildspelet i helskärmsläge och sedan trycker på show info uppe till höger så ser ni våra kommentarer till bilderna. Blir roligare då!







Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Papeete – den europeiska huvudstaden mitt i söderhavet

 1. Kristian Silver skriver:

  Alternativ 5 (nordostpassagen): Segla rakt norrut till Alaska, rakt genom Berings sund, chilla lite på Wrangels ö, fortsätt till paradiset på Novaja Zemlja och avsluta i Murmansk. Om ni har tur så är hela ryska kusten isfri till oktober. Klä er varmt.

  Nej men av era alternativ låter ju nr 3 fint tycker jag. Jag skulle kunna tala mig varm hur länge som helst för Nya Zeeland. En fantastisk plats på denna jord. Sen att bestämma så långt i framtiden är nog svårt ändå, man hinner ändra sig både två och tre gånger. Ta en etapp i taget och känn er för tycker jag.

  Ha det så gott /Kristian

 2. Uggla skriver:

  Svårt att hitta magkänslan ibland men man brukar kunna vänta ut ett besked å då ska det inte stressas 🙂 Lev livet men åk inte utanför somaliaskust, saknar er!

 3. Alex skriver:

  Vill inte Tommy o Gustav segla alls? Kan inte de byta av er o segla båten hem? Så tar ni flyget… Ni har alla gånger haft en fantastisk upplevelse, även om ni inte seglar sista biten hem! Ha det gott o sköt om er! /Alex från Vinda

 4. Martin skriver:

  Bra att ni inte riskerar livet utanför Somalia! Jag tror på alternativ 2 eller 3 eftersom det inte är bra att stress-segla och att avbryta äventyret kanske ni kommer att ångra. Om det går att lösa ekonomiskt. Vad är ett år till? Inte mycket när man ser i backspegeln. Tillfället att genomföra en världsomsegling kommer dock kanske inte tillbaks fler gånger.

 5. johannes bunne skriver:

  Tro det eller ej, men det finns ett liv efter er seglats också. Utsätt er inte för mer fara än vad er nuvarande vardag erbjuder.

  Ta udden eller kom hem. Vill ni så kan ni alltid ta upp äventyret igen typ 2022…

  Kram på er!

 6. Meta skriver:

  Ni är ju strålande som har klarat allt detta…lyssna på vad magen säger…det blir roligt att höra av er när ni kommer hem…vilket det blir 2012, 2013 eller när som…..ni kan ju ta en sväng lite senare i livet…när barnen har flyttat hemifrån…eller när ni blir pensionärer…kan vara roligt att ha det att se fram mot….sköt om er…..kram

 7. Asta skriver:

  Jag gillade den nya förslaget, låt oss kalla det för Nr 5. Att ta in lite dagsturister i sydostasien och tjäna in kosing på det. Sen glassarunt Oz och NZ. Sälja båten och backpacka lyxigt hem 🙂
  Saknar er båda som sjutton. OchE1 -det finns hur mycket smhurfskvaller nu som helst! Du får vara med på 6 eller 7 års kalaset sen 😀
  Stora kramar!

 8. Håkan "Marty"Johansson (vänern) skriver:

  Jag vill först och främst gratulera och applådera att ni har kommit till polynesien och att ni är vid gott mod trots ”fiskpest”.Jag skulle fortsatt segla upp mot indonesien och thailand och där ta det lugnt och fundera på tillvaron.Det är mycket billigt att leva där
  speciellt på båt.Där finns även möjlighet att ta med svenska turister som det dräller av
  på dagseglingar i den andamanska skärgården(bra inkomst).Kanske åka hem och jobba över sommaren apr-sep. Mvh-Marty.

 9. Johan eriksson skriver:

  Svåra val! Har ni ens börjat överväga 4:an så kanske det är det som gäller? Backpacka er då hemåt med högt huvud för det är en jävla bedrift ni gjort! Ni hinner med det ni missar vid andra tillfällen. Låångt liv är det. Hänger med nästa gång. Vill ni fortsätta så måste det vara för att ni verkligen trivs där ni är nu och inte för att ni vill ha det gjort.. Men vem fan vet? 🙂 bara ni kan bestämma! Sjukt välkomna är ni iallafall till göteborg när det nu blir! Kramar från sverige!

 10. Andreas Mehlin skriver:

  Hej på Er!

  När vi 2007 flög till Panama och köpte vår båt där hade vi planerat för ca 2-2.5 år…och hade då funderingar om jorden-runt. Planerna ändrade vi relativt fort och tänkte ev. sälja i Thailand….Det ändrade vi rätt omgående till att sälja i Australien vilket vi också gjorde. Därefter backpackade vi i 6 månader.

  Att jobba i Nya Zeeland skulle jag kunna tro vara både roligt och utvecklande. Vill ni göra er av med båten tidigare kan ni sälja i Australien. Att stressegla är aldrig riktigt roligt. Det ska vara kul att segla och inte behöva stressa. Låt inte kvantitet gå före kvalitet.

  Ni kan ju också göra så här:
  Jobba i Nya Zeeland eller Australien från December 2012-April 2013.
  Kasta Loss mot ytterligare segling i Stilla havet och återvänd till Australien när ni fått nog och sälj båten där.

 11. Linus Jundén skriver:

  Vilka bilder! Den sista på Eiliv skulle lätt platsa i godtycklig kalender med halvnakna män!

  Hoppas återställningen går bra nu då efter förgiftningen.

  Ang. alternativen så låter ju ettan rätt tråkig va? Gör det som känns bra 🙂

 12. Jessica skriver:

  Men fy va hemskt med förgiftningen! Hur länge kommer symptomen sitta i? Jag missade det inlägget. Skönt att ni mår bättre! I övrigt låter det som om ni är i paradiset! Sköt om er och njuuut!!

  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*