Vänskaplig haj

Läskigt värre!

Nej, inte vill man gärna att hajar ska vara vänskapliga. Helst vill man att de ska vara livrädda när man kommer nära. När vi var ute och snorklade häromdagen simmade jag iväg lite för mig själv och helt plötsligt dyker det upp en två meters vitfenad revhaj framför mig. Vi har sett ganska mycket haj och det brukar inte vara några problem. Men den här började simma rakt mot mig… Jag började bli ganska nervös och ju närmre den kom så började jag fundera, hur är det man ska göra? Var det stora rörelser, eller var det små? Var det snabba rörelser eller tydliga. Fan mitt hjärta slår som sjutton och det har jag läst är inte bra, för det kan de känna. Så… jag börjar vinka åt hajen, vilket den verkar finna intressant och när den fortfarande bara kommer närmre panikar jag och börjar skrika och sprattla mot Eiliv som tror att en fyra meters tigerhaj (minst sagt) kommit in för att jaga i solnedgången. När han sedan får syn på att det är en revhaj känner han sig lugn men börjar sedan också ganska snabbt känna att hajen är lite väl orädd och vi bestämmer oss för att simma tillbaks till dingen. På vägen möter vi en till likadan som inte är lika kaxig men vid tillfället ändå alldeles superläskig! Vi lyckades överleva men det tog några timmar att andas normalt… När vi senare gick till Yachtklubben för en öl och jag berättade om den läskiga hajen så fick jag till svar; ååååh, ja den hajen, den bor där, den är väldigt vänskaplig och nyfiken, vad kul att ni fick se den! Nej, det var inte kul och nej, jag vill inte att hajar ska vara nyfikna och ”vänskapliga”!

Glada över att äntligen vara framme på Niue!

Så, vi har alltså kommit till Niue som är helt fantastiskt, alltså vattnet är så klart, siktdjupet är oändligt! Överfarten gick problemfritt och här är massor med båtar med folk i vår ålder vilket är ganska ovanligt faktiskt. Medelåldern på vårt umgänge har förmodligen legat runt 55 den senaste tiden vilket iofs är trevligt det med.

Igår var vi åtta stycken som hyrde en bil och körde runt ön. Vi snorklade i pooler i grottor och på rev samt hajkade till en massa häftiga ställen, vilket var fantastiskt skoj!

Sött och salt vatten som blandar sig i en pool i en grotta som man kunde snorkla i. =)

Snorkling i det extremt klara vattnet i Limu Pools.

Havet har genom årtusenden urholkat kalkstenen som Niue till största delen består av.

Första morgonen när jag kom upp i sittbrunnen såg jag delfiner komma simmande, jag ropade till Eiliv och vi satte oss i dingen för att åka efter dem, vi såg dem simma under dingen men vi var för morgontrötta för att ta oss för att hoppa i, vilket vi ångrar bittert! På kvällen hörde vi valsprut bara några meter från båten och igår hörde Eiliv valsång när han snorklade, tyvärr kunde han inte se dem men vi väntar tålmodigt på en val vi kan få simma med. När vi lämnade Rarotonga såg vi otroliga valhopp och en val som dök och visade sjärtfenan bara ca 20 m från båten. Detta beskådade vi med skräckblandad förtjusning…

Inga sandstränder här på Niue, men däremot en dramatisk och vacker kust.

Nu ska vi gå och äta billiga burgare med våra trevliga brittiska vänner Archi och Joan men vi ska försöka skriva snart igen!

Blöta pussar från oss på Båten Anna!

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vänskaplig haj

 1. jonas och ellinor på båten vinda skriver:

  Det ser helt fantastiskt ut. Vi planerar nästa färd som då får gå genom Söderhavet 🙂

 2. Linn skriver:

  Wow!! Är trots hajmöte väldigt avundsjuk på er! Ser riktigt häftigt ut, vilken bild och vilken sikt!! Kul att ni nu får uppleva grottorna o d vi såg i guideboken! Många pussar och kramar Linn

 3. Karin skriver:

  Vilken skräckupplevelse!! Tur att det var en vänskaplig haj! Härligt att snorkla i så klara vatten! Ni kan väl göra en rankinglista över paradisen ni besöker så man vet vilket ställe som är bäst när man någon gång framöver ska ge sig ut o resa!
  Här hemma har vi precis byggt klart lekställningen till barnen! Nästa projekt blir att sätta upp parasollet. Så dags nu när sommaren nästan är slut… Hoppas på fler varma dagar ännu! Jag har inte badat en enda gång i sommar :(.
  Allt bara bra med oss annars. Joar börjar på sitt nya dagis nu i veckan. Hoppas han kommer att trivas! Christian jobbar på o jag fortsätter att vara hemma med barnen. Fick ni mailet jag skickade i förra veckan?
  Ta hand om er nu o passa er för farliga hajar, giftiga fiskar o masthaverier!

  Puss o kram, Karin

 4. Mary Hägg skriver:

  Gläds med er i allt ni upplever. Lever mig också in i skräcken du Emelie kände vid mötet med hajen – buuu – vilken känsla. Blir påmind om mitt möte med björnen uppe i Sarek. Underbart med alla bilder och berättelser!!! Sitter på balkongen, ser över sjön och hoppas på åtminstone en ytterligare dag lämpad för havsbad. Fick härom dagen en trolsk upplevelse då jag en tidig morgon efter träningsrundan simmade i spegelblankt sjövatten under fullständig tystnad. Ooo… vad jag njöt! Ha det nu så underbart där ni är och krama om varandra flera gånger om från oss alla!!! /Mary

 5. Jessica skriver:

  Det låter som rena paradiset! Och jag tycker att den där buddy-hajen låter som en kul kompis. Iiiihh va häftigt! Det där med medelåldern låter lite tröstande för oss som planerar en dylik resa något senare i livet – coolt 🙂
  Visste ni förresten att Elvina kom hem för ett par veckor sedan? Efter nio år på världshaven.
  Ha det underbart och var rädda om er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*