Viva la France

Hej kära läsare!

För varje dag som går tar vi oss både längre väster- och söderut. Som jag har förstått är det inte alltid som vi syns på marinetraffic.com, men var inte oroliga för det. Räckvidden på vår AIS-signal är inte speciellt lång då antennen sitter ca 3m ovan vattenytan. Det ger endast en räckvidd på 3-4 sjömil (ca 6km) så det är inte konstigt att vi försvinner ibland.

Emilie kämpar med rorkulten i nattmörkret.

Sedan vi var i Amsterdam så har vi varit i IJmuiden och träffat ett engelsk/tyskt par som var jättetrevliga och försåg oss med konserver, en stor kasse med snacks och godis, fiskeutrustning, sjökort och lite annat smått och gått. Vi blev även inbjuda till deras båt på någon öl och middag. Riktigt trevliga människor var det. Från IJmuiden bar det sedan av till Roompot Sluis där vi gick in då vi inte orkade segla längre den dagen. Vi lyckades hitta en plats där vi kunde ligga gratis strax utanför slussportarna. Vi blev kvar en extra dag där för att slutföra vindroderinstallationen och för att sätta dit våra lazyjacks. Lazyjacksen fungerar utmärkt och är verkligen en fröjd när det är dags att reva storseglet. (För er som inte vet vad lazyjacks är så är det en slags konstruktion med linor från bommen till masten som samlar upp storseglet när man tar ned det.) Första vindrodertestet gick dock inte riktigt lika bra. Förmodligen berodde det att vi hade vinden in akter ifrån och att det därmed nästan inte blåste något på båten trots att vi gjorde nästan 6 knop. Vi har gjort några finjusteringar och hoppas att det ska fungera bättre nästa gång.

Båten Anna tryggt parkerad i marinan Basin de L´Quest i Calais.

Som många säkert redan förstått befinner vi nu oss i Frankrike och i den berömda staden Calais. Precis som vanligt så visade nordsjön upp en stor del av sitt spektra under den 18 h långa seglingen. Först susade vi fram med fin vind akter ifrån på ett stilla hav tills det att tidvattenströmmarna vände och sjön började byggas upp bakom oss. Resten av resan blev extremt rullande från höger till vänster och allt som inte låg fastkilat rörde sig enligt detta mönster med jobbigt oljud som följd. Vi har satt upp det på ”att åtgärda”-listan. Trotts allt rullande gjorde vi god fart och var framme kanske 6h tidigare än väntat vilket var skönt. Dock fick vi vänta ett par timmar på att få komma in i marinan då det bara går att ta sig in och ut ett par timmar kring högvatten. Tidvattnet är hissnande 8 meter här! De ni. Det gäller att ha koll på tidvattnet. Här i Calais har vi i alla fall unnat oss det Franska köket genom att äta väldigt god lunch på en restaurang sedan har vi chillat på båten i solen och värmen. Sa jag inte det? Här i Calais känns det som om sommaren är tillbaka. Vi har haft jättevarmt och härligt här idag och det känns att vi tagit oss en bra bit söderut. (Eller så är det bara ett lokalt högtryck som är över oss) =).

Planen nu är i vilket fall som helst att att segla till Cherbourg tidigt imorgonbitti. Framme räknar vi med att vara tidigast 36h senare så det lär bli en bra segling. Därifrån tar vi oss sedan till Brest och inväntar bra väder till att korsa Biscaya till la Coruña där våra tapas väntar på oss! Kanske finns det någon av våra läsare som är sugen på att mönstra på för en riktig upplevelse i form av en havspassage á la Biscaya? Hör i så fall av dig snarast!

I skrivande stund på ett Café/Restaurang i Calais, Frankrike

Skepp och Hoj

Captain Ninetoe

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Viva la France

 1. Niklas skriver:

  Bra jobbat!! Vi kom till Coruna igår. Vi softar vidare redan i morgon men kommer nu åka max 20-35M per dag och kanske max varannan dag…. snorkling på g ju!! See you soon!!

 2. Karin skriver:

  Hej!! Börjar kännas nu att ni är långt borta! Skönt med lite varmare väder! Hoppas seglingen över de här farligare sträckorna går bra nu!! Känns lite nervöst… Sitta här hemma och bara vänta på nästa uppdatering… Tur att mamma ringer då och då och uppdaterar sig om läget per telefon så man får höra att ni har det bra (och inte bara läsa om det). Hoppas ni slipper den dumma tysken framöver! Tur att de snälla människorna väger upp! Jag har inte skrivit på ett tag så jag är lite efter men kommer sent om sider med ett bra fisktips – tycker iaf jag… Ta några dl grädde, koka upp, lägg i fisk, krydda med salt o peppar, koka lite till och samtidigt lite pasta. Vips så har man en god fisk-pastarätt! Ja medan ni har seglat till Frankrike och varit med om diverse äventyr har det inte hunnit hända så mycket här hemma… Garaget är färdigmålat och vi håller nu på med sista sektionen på huset. Ska bli underbart när vi blir färdiga! Joar har börjat tala 3-ordsmeningar och är inne i någon sorts fas där han ska göra allt han vet att han inte får göra – krypa på borden, springa ut på bryggorna, springa in på grannarsnas tomter, slänga stenar genom gallret på vattenbrunnen, osv. Trotsåldern? Ett staket eller en tät häck hade vart fint! Nä nu ska vi fixa lite käk här hemma! Håller tummar och tår för er! Puss o kram, Karin

 3. Andy Vy skriver:

  Hej! Nej, det där marinetraffic.com fungerar inte så bra. Enligt den är ni fortfarande till sjöss den 2/9 och har just passerat Ostende. Synd att ni inte är utrustade med en SPOT i stället. Annars vill jag tacka för trevliga resebrev.
  Segla väl, önskar ANDY

 4. Ylvali skriver:

  Hej på er! Det är så roligt att kunna läsa om hur det går för er! Vi saknar er dock hur mycket som helst! Härligt och höra att ni träffar på trevligt folk emellanåt och inte bara som Tysken i Holland.
  Fångar ni någon fisk då? Ni ser i alla fall pigga och glada ut på bilderna.
  Här hemma försvinner tiden i raketfart. Jag har kommit in i jobbet igen, Liam är på dagis och Lars har fullt upp. Imorgon ska vi på vårt fjärde och sista bröllop för denna sommar och det känns skönt att det blir lite lugn och ro på helgerna framöver.
  Vi har börjat fundera på att fortsätta renoveringen invändigt och fixa vardagsrum, matrummet, gamla hallen, lilla toan och köket strax efter nyår. I och med att det inte blev något båtbyte (tror jag berättade om Flipper 777 som vi tittat på) så lägger vi energin på renoveringen ;-).
  I övrigt händer det inte så mycket här. Vi följer ert äventyr med stor nyfikenhet och spänning.
  Många stora kramar från oss alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*