Vi som har seglat med…

Emilie Zetterlund, 25, Oslo – Emilie (även kallad E2) är Emilies bästis från studietiden i Umeå där de studerade på Miljö & Hälsoskyddsprogrammet tillsammans. Hon kommer ursprungligen från Kramfors men flyttade efter studietiden till Oslo tillsammans med kärleken Tobias. I Oslo har hon arbetat samtidigt som hon studerat programmering. Emilie möstrade på Båten Anna den 10 juli 2011, samma dag som vi kastade loss från Kristinehamn, och planen var att hon skulle segla med till Göteborg. Vårt masthaveri redan första natten ändrade dock på planerna och Emilie mönstrade av två dagar senare i Sjötorp där vi åkte in med mast och segel på däck. -”Kommer vi att sjunka nu?” var hennes klockrena och kanske befogade kommentar när masten helt plötsligt ramlade ner i vattnet. Att detta var Emilies första gång på en segelbåt kan ha skadat hennes seglarglädje för resten av livet… 🙂


Linn Hägg, 27, Göteborg – Linn är, som kanske efternamnet avslöjar, kaptenen Eilivs syster. Hon kommer precis som Eiliv från Hudiksvall man har efter ekonomistudier i Umeå flyttat till Göteborg tillsammans med pojkvännen Magnus där hon arbetar med marknadsflöring på Schenker Privpak. Linn och Magnus mönstrade på Båten Anna den 10 juli 2001, samma dag som vi kastade loss från Kristinehamn, och det var tänkt att de skulle segla med de två första veckorna på deras semester. Att vi tappade masten första natten satte dock lite käppar i hjulet. Istället för att de skulle möstra av i Danmark eller Tyskland eller någon annan exotisk plats två veckor senare så mönstrade de av i Göteborg efter en vecka av äventyr i Vänern och Trollhättekanal, med masthaveri, magsjuka, borttappade sjökort och grundstötningar. Hur som helst hade vi väldig tur som hade dem med för annars hade vi kanske inte orkat bärga masten och utan mast är det som bekant ganska svårt att segla jorden runt…


Magnus Sening, 28, Göteborg – Magnus är Eilivs systers pojkvän (nämnd ovan). Han är en äkta göteborgare som har pluggat ekonomi och till  mäklare i Umeå och Skellefteå innan han flyttade tillbaka till Göteborg tillsammans med Eilivs syster Linn. När han inte seglar med Båten Anna jobbar han som mäklare i Göteborgsområdet. Precis som Linn mönstrade han på Båten Anna den 10 juli 2011 och hade planerat att hänga med i två veckor och sedan hoppa av där vi råkade befinna oss. Masthaveriet ledde dock till att Magnus och Linn hoppade av i Göteborg efter en vecka. (Läs under Linn Hägg).


Fredrik Bergren, 31, Värnamo – När det började närma sig att korsa Atlanten kände vi att det kunde vara bra att vara fyra ombord för att underlätta med vakter, matlagning etc. Vi skrev ett inlägg på hemsidan om att vi sökte extra besättning och Fredrik var en av dem som svarade. Utan att egentligen känna honom innan så bokade vi in att han skulle mönstra på Båten Anna på Gran Canaria den 10 november 2011. Fredrik mönstrade på i Puerto Mogan på Gran Canaria den 10 november och blev kvar ombord på sträckan Gran Canaria – Kap Verde – Barbados och mönstrade av den 20 december i Bridgetown, som är Barabados huvudstad. Där ifrån flög han hem till Sverige via New York där han passade på att fira jul och nyår. Fredrik som är från Värnamo jobbar som maskinoperatör på en hörselskyddsfabrik och tycker om att åka motorcykel på fritiden. Han hade ingen erfarenhet av att segla innan, men fick snabbt lära sig hur det går till när man är ute till sjöss med segelsättning och vakthållning. Fredrik var väldigt trevlig och lätt att ha att göra med och var en klar tillgång över Atlanten.


Emelie, 24, Falsterbo – Emelie är gammal sjöscout och har seglat massvis i både Sveriges och Danmarks skärgård i scoutkårens något slitna men älskade Albin Viggen. När hon inte är ute på sjön så pluggar hon till lärare någonstans i södra Sverige. Emelie och hennes barndomsvän tillika sjöscoutkamrat Elin hade bestämt sig för att ge sig ut på äventyr och lite större vatten än Skagerak och Kattegatt och hade på internet hittat en stor dansk tremastad skuta som skulle segla jorden runt. Med den tid och de pengar de hade var planen att segla med till Panamakanalen på andra sidan Atlanten. De mönstrade på skutan i danmark någon gång i september och seglade (gick för motor) i princip non-stop till Portugal och Lissabon. Ca 500 sjömil utanför Lissabon ligger de portugisiska öarna Porto Santo och Madeira. Där träffade de för första gången Båten Annas besättning som råkade vara där samtidigt. Eftersom vi alla var svenskar ute på långseglingsäventyr blev vi snabbt vänner och vi fick snart veta att de inte alls trivdes på sin båt och att de sökte efter en ny båt att korsa Atlanten i. Vi hade redan bokat in Fredrik så vi kunde tyvärr inte hjälpa till men vi kände en annan Fortissimo med namnet s/y Bull som eventuellt behövde besättning. Vi förmedlade kontaktuppgifter och vips så var det klart att de skulle åka med s/y Bull. Väl över Atlanten hade de hoppat av på Barbados och när Fredrik mönstrat av så mönstrade Emelie och Elin på Båten Anna den 22 december 2011 och seglade med Barbados – Bequia – Tobago och mönstrade av där den 3 januari 2012 efter ett par riktigt roliga veckor tillsammans med oss där vi firat både jul och nyår ihop.


Elin Waldhauer, 25, Falsterbo – Elin som är Emelies barndomskamrat och sjöscoutkompis som nämns ovan pluggar till läkare i danmark. Precis som Emelie har hon seglat varje sommar i scoutkårens Albin Viggen och var väldigt kunnig och hade mycket erfarenhet från det här med att segla. Elin mönstrade på Båten Anna den 22 december 2011 och seglade med Barbados – Bequia – Tobago och mönstrade där av den 3 januari  2012. (Läs ovan under Emelie hur hon hamnade på Båten Anna)Christoffer ”Poffe” Nordin, 40, Helsingborg – Christoffer, eller Poffe som han kallas, är en riktig extremsportare som är professionell fallskärmshoppare och instruktör som även pysslar en del med basejumping. På utsidan ser han ut som en farlig typ som man ogärna möter i en mörk gränd, men inuti är han en genomsnäll kalaskille. På sommaren arbetar han med fallskärmshoppningen och på vintrarna renoverar han sin kolonilott och hinner med en hel del navelpill. När den svenska båten och Fortissimon s/y Bull hade det tajt med besättningen över Atlanten hörde de av sig till honom och Poffe var inte sen med att tacka ja. Poffe mönstrade på Bull för atlantöverfarten i Puerto Mogan på Gran Canaria och det var där vi träffade på honom för första gången ombord på Bull. Över Atlanten lärde han känna Emelie och Elin och när de skulle mönstra på Båten Anna i Barbados ville han också hänga på och så blev det. Poffe mönstrade alltså på Båten Anna den 22 december 2011 och seglade med sträckan Barbados – Bequia – Tobago – Grenada – Carriacou – Union Island – Tobago Cays – Bequia – St Lucia där han mönstrade av Båten Anna i Rodney Bay den 20 januari. Under tiden han var ombord hade vi mycket roligt ihop med bl.a. ett antal legendariska roadtrips i hyrd minibuss.


Lasse Skytte, 29, Köpenhamn – Dansken Lasse som både är kock och möbelsnickare, hade precis som Emelie och Elin mönstrat på den stora danska tremastade  skutan för att komma ut på seglingsäventyr. Så genom Emelie och Elin lärde vi känna honom. Även han var missnöjd med sitt val av båt och hoppade av på Gran Cararia och hittade, efter en hel del sökande, en norsk båt att lifta över Atlanten med tillsammans med sin kompis Henrik. Efter Gran Canaria såg vi inte Lasse förrrän på Tobago i Karibien. När Elin och Emelie mönstrat av så mönstrade Lasse och hans kompis Henrik på den 4 januari för att lifta med oss till nästa ö Grenada. Men både Lasse och Henrik blev kvar på sträckan Tobago – Grenada – Carriacou – Union Island – Tobago Cays – Bequia – St Lucia där de mönstrade av i Rodney Bay den 20 januari. Lasse var ett riktigt ess på att laga mat så under hans tid ombord bjöd han på några riktigt kulinariska måltider.


Henrik Sorenssen, 29, Köpenhamn – Dansken Henrik, som är Lasses kompis, hade precis blivit klar med sina studier och hade flugit ner till Gran Canaria för att mönstra på samma danska tremastade skuta som sin vän, och hade tänkt sig att segla med över Atlanten. Väl nere på Gran Canaria så hade Lasse redan mönstrat av så tillsammans hittade de en norsk båt som de kunde lifta med. Vi i  Båten Annas besättning träffade Henrik första gången på Tobago när han mönstrade på vår båt tillsammans med Lasse den 4 januari. Henrik seglade med samma sträcka som Lasse Tobago – Grenada – Carriacou – Union Island – Tobago Cays – Bequia – St Lucia där han mönstrade av den 20 januari. Henrik som haft svensk flickvän var väl den enda ombord som förstod både danska och svenska medans vi andra hade det svårare eftersom vi kommit överens om att det var engleskaförbud ombord. (Vi skandinaver borde väl ändå förstå varandra? Danska är omöjligt ibland! =) )


Mary Hägg, 58, Hudiksvall – Mary är Captain Ninetoes mamma och flög ner till St Lucia tillsammans med sin man Hans för att åka med oss under två veckor. I grunden är hon utbildad tandläkare men nu forskar och arbetar hon med människor som har tal och sväljsvårigheter t.ex. efter en stroke. Mary mönstrade på den 21 januari och hängde med på sträckan St Lucia – Martinique – Dominica där hon mönstrade av  den 4 februari och flög hem till ett vinterkallt Sverige igen. När de kom och hälsade på oss så fick de en riktig temperaturchock. När de lämnade Sverige hade de -30 och när de kom fram var det +35 grader varmt. 60 graders skillnad alltså.


Hans Engberg, 67, Hudiksvall – Hans är Eilivs bonuspappa och flög ner till St Lucia tillsammans med Mary för att hälsa på oss under två veckor. Hans har egen målarfirma , Hans Målare, som han driver i Hudiksvall. Tack vare Hans Målare sponsrade oss så hade vi råd att köpa en ordentlig livflotte att ha med på resan. Tack för det! Hans mönstrade på tillsammans med Mary den 21 januari och seglade med St Lucia – Martinique – Dominica och mönstrade där av den 4 februari när de flög hem till Sverige igen.Lasse Skytte, 29, Köpenhamn – (Samma danska Lasse som ovan) När det var dags för oss att lämna Dominica och segla till Colombia så hörde Lasse av sig och undrade om vi inte hade lust att svänga förbi Curacau bland ABC-öarna och hämta upp honom. Lasse som redan seglat med Båten Anna större delen av januari var ju känd som en trevlig prick ombord så vi lade om kursen några grader och plockade upp honom fyra dagar senare. Han mönstrade på Båten Anna igen den 13 februari och seglade med Curacau – Colombia där han mönstrade av den 28 februari i Cartagena där han flög hem till Danmark via Los Angeles.


Liselott Lundgren, 25, Gävle – Liselott som är gammal bekant till Gustaf hade blivit tillfrågad om hon inte skulle komma och hälsa på någonstans på vägen och vem kan väl egentligen säga nej till en sådan förfrågan? Liselott lärde känna Gustaf när hon studerade juridik vid Umeå universitet, (Gustaf är ju som bekant från Umeå), och nu arbetar hon som jurist vid migrationsveket i Gävle. Hennes val blev att flyga ner till Panama och hälsa på oss bland paradisöarna i San Blas. Hon mönstrade på i Porvenir den 2 mars och seglade runt med oss i San Blas arkipelagen i nära nog två veckor innan vi fortsatte mot Colon och panamakanalen där hon mönstrade av den 13 mars och flög hem till Sverige igen. Liselott som var väldigt snäll och lätt att ha att göra med var ett trevligt tillskott i besättningen.


Linn Hägg, 27, Göteborg – (Samma Linn som ovan) Eilivs syster Linn tog sig både tid och råd och spenderade hela sin sommarsemester tillsammans med oss i Franska Polynesien bland sällskapsöarna och Cooköarna i söderhavet, vilket vi tyckte var superskoj. Hon mönstrade på i Tahiti den 1 juli och seglade med sträckan Tahiti – Moorea – Huahine – Bora Bora – Aitutaki – Rarotonga där hon mönstrade av den 29 juli och hoppade på flyget för den 42 timmars långa långa resa hon hade hem. Trotts ovanligt dåligt väder med en del regn hade vi väldigt trevligt under tiden hon hälsade på oss.


Linnéa Larsson, 27, Stockholm – Linnéa som är kompis till Linn och tog chansen och hakade på henne ner till oss och det mytomspunna söderhavet. Linnéa har pluggat ekonomi uppe i Umeå och arbetar nu på Åhlens inköpsdivision i Stockholm. Linnéa mönstrade på Båten Anna på Tahiti den 1 juli och seglade med i två veckor på sträckan – Tahiti – Moorea – Huahine – Bora Bora där hon mösntrade av den 14 juli och flög tillbaka till Sverige igen. Innan Linn och Linnéa kom och hälsade på oss hade vi under vår resa haft som mest en liten regnskur så vi var ganska klara med att de inte behövde ta med sig några regkläder… Det skulle vi inte ha gjort för under tiden de var här hade vi nästan regn i 5 dagar i sträck. Vi trodde inte att det var möjligt. Trotts det ovanligt dåliga vädret hade vi det toppen under tiden de var med oss


Är du nästa besättningsmedlem ombord?…

Kommentarer inaktiverade.