Maststeg

Färdigmonterat maststeg

Då vi under vår resa inte alltid kommer att tillgång till en mastkran eller dylikt så har vi valt att sätta steg på masten för att på ett enkelt sätt kunna ta sig upp och ner i masten vid krångel med t.ex. VHF-antenn, windex eller kanske för att byta lampa i en lanterna. Visst kan man hissa upp någon med fall och båtmansstol men det är både jobbigt och tidskrävande.

Det finns lite olika varianter av maststeg ute på marknaden men vi fastnade för en variant i hårdplast som är infällbar för minimalt vindmotstånd och slitage på segel. Rostfria maststeg på en aluminiummast innebär ju också risk för oönskad korrosion.

Maststegen är inte speciellt billiga så man vill ju försöka använda så få som möjligt. Vi har räknat med att man kan ta första steget upp i masten genom att kliva upp på bommen och har därför valt att sätta första steget strax ovanför den. Enligt tillverkarens rekommendation är ett optimalt avstånd mellan stegen 375 mm. Visst blir det en bekväm klättring upp till toppen, men då vi är unga och viga har vi ökat avståndet mellan stegen till 450 mm för att spara in lite. Det är ett alldeles lagom avstånd. Man kan även räkna bort ett steg vid spridarna om man har så pass kraftiga att man kan kliva på dem. Det sista steget placerar man lämpligen ca 1300 mm från masttoppen. För att kunna stå stabilt vid arbeten i masttoppen är det en god tanke att placera två steg där på samma höjd på var sida om masten.

Om du funderar på att montera maststeg precis som vi så kan jag rekommendera att rita ut på masten var maststegen skall sitta innan du beställer så att du vet hur många du behöver. Vi gjorde misstaget att beställa för få vilket ledde till ytterligare fraktkostnader. Var heller inte för optimistisk i avståndet mellan stegen då det trotts allt inte skall vara alltför svårt att klättra upp. Dessutom är de flesta (inklusive oss) inte så kaxiga när man väl kommit upp några meter. Mät upp på t.ex. en stege och pröva vad som känns bekvämt.

Bara för att det är lätt att ta sig upp i masttoppen skall man ändå se till att vara försiktig. Ha alltid någon som säkrar dig med förslagsvis ett fall när du klättrar upp. Att ramla ner från bara några meters höjd kan vara fatalt.

Vi valde att ha ca 450 mm mellan stegen för att hålla kostnaderna nere.

Kommentarer inaktiverade.