Solceller
Någonting som känns helt ovärderligt på en tripp som denna är solceller. Vi kikade runt en hel del men fasades av priset på dessa elförsörjare. Sökande gav dock tillslut resultat då vi hittade billiga solpaneler på Ebay ifrån England. Visserligen börjar man fundera då priset på panelerna var hälften så dyra än som från de svenska leverantörerna. Men i alla fall, vi investerade i två stycken 100 W solpaneler plus regulator. Om solen är stark under 6 timmar om dagen är då den teoretiska effekten på solpanelerna 100Ah (200/12 * 6). Om man tänker att ett bilbatteri är på ca 75Ah så är det ju helt ok. Men teori stämmer inte ofta med verklighet. Jag återkommer när vi har monterat batterimonitorn.
Så här monterade vi våra:
Vi valde en enkel väg. Vi köpte helt enkelt vinkeljärn i aluminium (för att det inte ska korrodera) och monterade dessa på kanterna på solpanelerna. På dessa skruvade vi fast noafästen med vingmuttrar så att vi lätt ska kunna vrida på panelerna och i värsta fall snabbt montera ner dom i dåligt väder. På detta vis kunde vi passa båda våra 100 W solpaneler på targabågen.
Targabågen är konstruerad så att solpanelerna ska kunna vridas i cirka 45 grader mot fören och egentligen hur mycket som helst akterut för att maximera soleffekten. Vid dåligt väder är det även möjligt att surra fast solpanelerna i röret framför. Detta fungerade utmärkt när vi testade i cirka 15 m/s rak motvind.
Vindgenerator
Någonting som vi har upplevt mycket av i början av resan är mulna dagar. Då solcellerna producerar väldigt lite ström. För oss som haft rätt dåliga batterier var detta väldigt påtagligt. För att komplettera solcellerna är en vindgenerator ett bra alternativ. Våran namnlösa Air-x kopia (köpt på Ebay) har kanske inte producerat som vi hade hoppats på. Med en kapacitet på 400 Watt trodde vi givetvis att den skulle vara lösningen till alla våra elförsöjningsdilemman, men icket. Vindgeneratorn har inte genererat mer än ca 50 Watt och då i cirka 10-12 m/s. Det betyder ungefär 4 A. För att försvara generatorn så har den i skrivandets stund bara suttit installerad i ca en vecka så den har fortfarande en hel del tid att bevisa sina goda sidor. Den kanske inte producerar lika mycket som solcellerna men den producerar ändå för det mesta, även om det bara är 1-2 A så känns det tryggt att höra vindgeneratorn surra i vinden. Jag återkommer när jag vet mer.
En kommentar till Elförsörjning