Papeete – den europeiska huvudstaden mitt i söderhavet

Nu börjar vi sakta återhämta oss från vår förgiftning med några små återfall emellanåt. Det var en dryg historia och vi misstänker att vi kommer få leva med vissa symtom och en del återfall ett tag framöver. Det är även omöjligt att hålla sig från de saker vi inte ska äta som kyckling, fisk, ägg, koffein, alkohol m.m. Vi har dock bestämt att det är ok i mindre mängder när sjukhus finns att tillgå… Vi har känt att tillexempel alkohol gör så att det kliar hiskeligt på hela kroppen. En kväll trodde vi att vi lyckats fått skabb från någon gatuhund när det kliade på oss båda så vi höll på att bli galna… Det symtom som sitter kvar mest är att det gör ont att ta i kalla saker. Att hålla i en kalldryck gör jätteont.

Massor av färgglada fiskar i det extremt klara vattnet på Rangiroa vid revet som kallades the Aquarium...

Vi har nu lämnat Toamotus och Rangiroa till fördel för Tahiti. Rangiroa var fint och vi hade väldigt trevligt (när vi inte sov). Det var också jätteklart vatten och man kunde snorkla i inloppet till ringrevet när vattnet gick mot högvatten och det strömmade in. Eiliv tyckte det var dödskul och hade förmodligen kunnat snorkla i den där strömmen dag ut och dag in ett bra tag. Vi såg hajar, megabarracudor och massvis med läckra fiskar, sikten var utomordentlig och man såg hur djupt som helst. Om man dök utanför revet kom det tydligen delfiner som var så närgångna att man kunde klappa dem men eftersom jag inte har något dykcert kunde vi inte göra det. Jag tyckte Eiliv kunde göra det för sina födelsedagspengar han fick av sina snälla morföräldrar och mamma men han är alldeles för ekonomisk. På Rangiroa besökte vi även en pärlfarm, där vi fick se hur man odlar pärlor och graderar dem för prissättning. Det var väldigt intressant och jag hittade tre mycket fina pärlor, i en fyndlåda med udda pärlor, som jag ska göra ett armband av. För er som inte vet det så är pärlorna här svarta (eller mörka) och

Otroligt vackra svarta pärlor men ack så dyra...

svindyra. Mina tre kostade dock bara ca 200 svenska kronor. Vi fick även veta att naturliga pärlor är så ovanliga som att de kan hittas i 1 ostron av 15 000 och de bildas på grund av en sorts mask som attackerar ostronet. Tror ni en sådan pärla är billig? Jag vill ha en… eller några!!! =)

Nu är vi alltså i staden Papeete på Tahiti och här finns mataffärer, klädaffärer, musikaffärer (Eiliv har fått nya strängar till gitarren), och MC DONALDS!!  Det är skrämmande vad man kan sakna civilisation efter ett tag alltså, det är så bekvämt att kunna handla det man vill och att slippa äta konservmat och soyabitar. Vi har bokat tid för att lyfta upp båten så det kommer att ske på torsdag morgon. Då ska hon få det här lagret som är trasigt utbytt samt en målning med bottenfärg. På söndag kommer Linn och hennes kompis Linnea äntligen och sedan ska Anna i vattnet igen på måndagen och sen går hon som ett skott igen!

Emilie på betongkajen på Manihi. Färgen på vattnet är fantastisk!

Annars är det mycket funderingar här på Båten Anna vad det gäller det här med att segla hem med båten till Sverige. Vi gav oss ju iväg för att segla jorden runt och det är vad vi vill göra, dock hade vi bara tänkt oss att vara ute i två år och segla förbi Adenviken upp i Röda havet, in i medelhavet och via kanaler genom Europa upp till Östersjön och Sverige, men som det ser ut känns det inte som ett alternativ att segla i Adenviken utanför Somalia pga av den välutvecklade piratverksamheten som försiggår. Alternativet är alltså att runda Afrika (om vi inte skulle vinna 25 000 dollar på lotto som det kostar att frakta båten på ett lastfartyg denna sträcka). Både jag och Eiliv är av uppfattningen att det skönaste med seglingen är att komma iland och det blir en hel del långa seglatser om vi ska runda Godahoppsudden. För fördelaktiga vindar måste vi då efter Afrika segla över till Sydamerika, avverka Västindien igen och sedan segla hem via Azorerna vilket betyder att vi sammanlagt under resan kommer att korsa atlanten 3 gånger. Vi undrar då vilken färg man får ha på byxorna, kanske röda med svart bälte? Ett annat problem är också att vi inte själva äger båten och Tommy och Gustaf kanske inte är så sugna på att äga båten ett extra år som nog måste till om vi ska runda Afrika. Vi slits alltså mellan följande alternativ:

Alternativ 1: Efter vi släppt av Linn på Rarotonga i slutet på juli seglar vi som dårar 9000 sjömil till Sydafrika för att hinna dit innan orkansäsongen i södra delen av Indiska Oceanen börjar i november. Då kan vi runda Godahoppsudden i januari 2013, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2013.

Alternativ 2: Vi seglar i något lugnare takt upp till Indonesien innan orkansäsongen i södra delen av Stilla havet startar i oktober och vi når Thailand lagom till jul. Vi åker därefter hem till Sverige någon månad och hälsar på för att sedan åka tillbaks och försöka tjäna pengar på något vis. Sedan i ca augusti/september 2013 seglar vi ner mot Sydafrika för att runda Godahoppsudden januari 2014, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2014.

Alternativ 3: Vi seglar i lugn takt ner till Nya Zeeland, försöker få ett jobb och spenderar orkansäsongen där för att sedan i ca april 2013 segla mot Sydafrika för att runda Godahoppsudden januari 2014, segla över till Brasilien, göra Västindien, segla hem via Azorerna och komma hem till Sverige sommaren 2014. (Även här försöker vi få råd till ett Sverigebesök över julen).

Alternativ 4: Vi seglar till Australien innan orkansäsongen startar, säljer båten och backpackar oss hem…

Som ni förstår tål detta att tänkas på… Vad tycker ni? Någon som har något annat förslag?

En annan viktig faktor i beslutet är såklart pengar, vi har inte så gott om dem längre… Att lyfta upp båten, måla om och byta ut den där grejen kommer kosta några tusen… Att lyfta upp och i kostar lite drygt 3000kr sedan kostar det lite drygt 300 kr per dag att stå på land. Färg kostar ca 2000kr och reservdel till axelns mojäng allt mellan 200 till 3000kr beroende på om vi bara kan sätta in nytt gummi eller om vi måste byta hela grejen. Så var det inte fett på kontot innan lär det inte vara det efter detta heller!

Vår ankringsplats på Manihi. Franska Polynesien är underbart!

Franska Polynesien är i alla fall helt underbart och för alla er som är rädda att lämna svenska farvatten för en långseglats så kan jag säga att Eilivs pappa igår seglade in i en storm med vindar på 27 m/s på östkusten, det har inte vi upplevt än kan vi säga, peppar, peppar… Vi är i alla fall glada att allt gick bra!

Puss och Kläm!

Här kommer en massa fina bilder från Marquesas (den nordligaste ögruppen i Franska polynesien) och Tuamotus (Mittimellanögruppen som består av atoller). Om man trycker upp bildspelet i helskärmsläge och sedan trycker på show info uppe till höger så ser ni våra kommentarer till bilderna. Blir roligare då!Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Papeete – den europeiska huvudstaden mitt i söderhavet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*