Segling för två

Hej hej!

Detta blir vårt första blogginlägg som har färdats från vår båt upp i rymden till någon satellit för att sedan skickas tillbaka till jorden och internet där det publiceras på vår hemsida. Är inte det lite häftigt så säg… =)

Seglingen har hittills gått väldigt bra. När vi lättade ankar från Contadora i Las Perlas hade vi till en början någon knops motström, men när vindarna kom strax innan solnedgången så vände det och vi fick så mycket som 3-4 knops medström vilket gjorde att vi satte nytt rekord i dygnsdistans. Efter 24 timmars seglande hade vi tagit oss hela 152,4 sjömil. En bra bit på vägen med andra ord. Sedan dess har vindarna varit lite si och så. Mestadels har det blåst mellan 3-5 m/s på vilket vi har kunnat segla i 2-5 knop. Dygnsdistansera har hamnat på strax under 100 sjömil. Imorgon lördag så säger prognosen stiltje helt och hållet så från och med imorn blir det kanske några dygns motorkörning.

Jag vet att många funderar hur det går att segla nu när vi bara är två ombord… Svaret är att det går riktigt bra faktiskt. Båten seglar ju sig själv med antingen autopiloten på eller vindrodret som styr. Efter första dygnet har vi knappt sett några båtar så på dagarna hjälps vi åt att hålla utkik lite emellanåt och på nätterna har vi datorn på och via AISen så varnar den om vi beräknas komma närmare ett annat fartyg en 3 sjömil, så vi har tagit 4 timmar var där vi sover 30 minuter i stöten och sedan går upp och tittar om vi ser några andra båtar. (Hittills har vi inte sett någon) Lite tröttande är det men vi är ganska pigga på dagarna ändå.

Seglingens bottennapp hittills:

Autopiloten slutar helt plötsligt att fungera utan anledning. Det blir snabbt dålig stämning eftersom det vore rena mardrömmen att handstyra för motor någon längre sträcka. Efter lite felsökning visar det sig att Emilie hade råkat kliva på kontakten så att sladden lossnat. Enkelt fixat på under en halvtimme.

En hel natt med halvdåliga vindar så att seglen slår och för oväsen.

Seglingens höjdpunkter hittills:

3-4 knops medström ut ur Panamabukten.

Ett stim av jättestora delfiner (har aldrig sett så stora förr) dyker upp och har världens show för oss, hoppar framför båten och gör volter och ryggplask. En simmar precis under peken så att Emilie var några centimeter från att röra vid den.

Efter 3 dagars fiskande får vi strax efter solnedgången napp samtidigt på alla tre linor som vi har ute. Totalt får vi upp 4 tonfiskar på ca 1 kg styck. Det blir fin mat i några dagar.

En stor havssköldpadda stimmar förbi båten och vi fick se en svärdfisk som hoppade upp ur vattnet ett antal gånger.

Imorgon så kommer vi att ha tagit oss mer en halvvägs till Galapagos. Då blir det halvtidsfest.

Over and out från Båten Anna via satellitlänk.

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Segling för två

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*