Läget i Nya Zeeland

Hej hej!

Nu är det lite mer än en vecka sedan vi gled in i hamnen i Auckland och här går saker och ting fort. Även om vi bara varit här i 7 dagar så känns det nästan som en månad. Från och med igår så har både jag och Emilie jobb som servitör/servitris på samma restaurang. En relativt nyöppnad lokal som ligger längs med hamnpromenaden och heter Jack Tar. Personalen där är väldigt trevliga så det känns roligt att gå till jobbet.

Ja, jobb… Det var ett tag sedan sist nu och man känner snabbt att det är ett helt annat liv att ha ett arbete att gå till. Senaste 18 månaderna har vi inte haft några egentliga tider att passa, sovit minst 10h per dygn (förutom när vi seglat) men har haft ganska fullt upp än då. Det är alltid något att ordna med och alltid något speciellt som händer när man är till sjöss. Jag tror att det kan vara bra med en paus från seglarlivet så att vi får en chans att längta tillbaka till det igen.

IKEA - En liten Svensk koloni i stora vida världen.

Något som vi saknar här i Nya Zeeland är de små svenska kolonierna som är lite smart utplacerade lite här och var i världen. Jag menar IKEA. IKEA finns ju i princip över allt i världen och har ofta en avdelning med lite svensk mat, godis och bokhyllan Billy till en rimlig slant för alla svenskar på resande fot. Till jul går man dit för att få tag på glögg, pepparkakor och eventuellt en flaska julmust tillsammans med en burk sill. Perfekt tänkte vi, i Auckland måste det ju åtminstone finnas IKEA så att vi kan få lite glögg till jul, men ack nej. I hela Nya Zeeland finns inte ett enda IKEA vilket är ett stort mysterium då efterfrågan på billiga möbler man snickrar ihop själv verkar vara ganska stor. Tydligen åbäkar sig folk med att importera IKEA-möbler hela vägen från Australien. Kan tänka mig att frakten inte är helt billig därifrån då det måste skeppas med båt eller flyg. Emilie hade även hoppats på H&M men det verkar som om svenska företag bojkottat Nya Zeeland eller så är det Nya Zeeland som kanske har satt alldeles för höga tullar på svensk stil och design för att det skall vara värt att etablera sig. =)

Kakorna som jag hittade i matvarubutiken. Klickar du på bilden så får du den i full storlek och ser tydligt att mandelkakorna (Grön kartong) är misstänkt lika de klassiska pepparkakorna. (Röd kartong)

Hur som, i matvarubutiken vi brukar handla i så hittade jag faktiskt svenska kakor lite fint utplacerade i delikatesshörnan. Annas pepparkakor och mandelkakor hette de, ”by appointment of H.M the king of Sweden” klart och tydligt skrivet på förpackningen. Det enda som var förvirrande var att pepparkakorna och mandelkakorna såg identiska ut. Kan det vara något svenskt exportgeni som tyckte att det var roligare att sälja två sorters kakor men bara hade en produkt och fick snilleblixten att bara ändra färgen på förpackningen på hälften av kakorna. Vips så hade man två sorters kakor att exportera. (Tur att han inte gick på den lite mer svenska klassiska husmorsstilen á la kafferep med sju sorters kakor.)

I helgen som var fick vi besök av en gammal kamrat från studietiden i Umeå, Johan Mörtberg, som råkade befinna sig i Auckland. Han räddade upp hela vårt kommande julfirande med att överlämna en flaska med glögg och en flaska julmust som han tagit med från Sverige till oss. Tack för det!

Framöver så är det väl bara att jobba på för att spara ihop tillräckligt med pengar för nästa etapp, Nya Zeeland – Sverige.

Tills nästa gång, bästa hälsningar från oss på Båten Anna!

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Läget i Nya Zeeland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*