Världsomseglare

23S58 4E36

Vi har nöjet att meddela att jag och Emilie numera kan kalla oss världsomseglare. (Åtminstone longitudinellt, helt officiellt blir det inte förrän vi nått Tobago.) För ett par dagar sedan seglade vi förbi 14E05.67 vilket är precis 5400 sjömil rakt söder om Kristinehamns gästhamn i Vänern där resan startade för lite drygt två och ett halvt år sedan. Det känns att vi närmar oss Sverige speciellt som vi idag ställde om klockan en timme och ligger nu i samma tidszon som hemma. Det har vi inte heller gjort sedan vi lämnade Europa för en evighet sedan.

Åtta dygn har vi nu avverkat till havs sedan vi avseglade från Kapstaden med Taffelberget bakom sig och Sydatlanten har varit precis så underbart lugn och stabil som man satt och fantiserade om under jobbiga dagar på Indiska Oceanen som var precis det motsatta. Vi har haft sol och fint varje dag och temperaturen i både vattnet och luften har stigit stadigt i takt med att vi kommit mer norrut. Nu har vi över 20 grader i luften dygnet runt och havstemperaturen har gått upp till 24 grader. Vi har passat på att bada nästan varje dag genom att hoppa ifrån fören och sedan greppa tag i ett rep vi hängt från aktern medan båten drar oss framåt. Det är bästa stunden på dagen.

Vindarna har mestadels varit lätta så vi är väldigt glada att vi målade om botten då vi nu gör 20-30% mer fart än tidigare vilket spar massor av tid på två veckors segling. Innan vi lämnade Sydafrika passade vi dessutom på att investera i en ny wobbler och det har gett rejäl utdelning. Tre fiskar på tre försök, 100 % success rate med andra ord. En Skipjack och en Big Eye tuna på ca 3kg styck och dag fyra satte vi nytt rekord ombord med en BlueFin tonfisk på hela 90cm och 14kg. Vi har ätit av den varje dag sedan dess och ännu är den inte riktigt slut.

Sedan igår kväll är vi mer än halvvägs till St Helena vilket vi firade idag med att Emilie bakade en underbart god kladdkaka som serverades med vispad grädde och kaffe. Även om det har varit soligt och lugnt börjar vi bli sugna på att komma fram. Vi har bara sett ett annat fartyg, en tanker, sedan kvällen vi lämnade Kapstaden. Anna har intensivt spanat efter valar men hittills gått bet. Igår kväll kom ett gäng delfiner på besök vilket var uppskattat men mörkret hade redan fallit så de var lite svåra att se. Man kunde urskilja när de bröt ytan med sina ryggfenor och höra hur de frustade till när de tog ett nytt andetag för att dyka ner i djupet, vilket var nog så roligt när man inte sett annat än hav på en vecka.

Anna skickar hälsningar till alla som undrar hur det går; vi mår finfint ombord och som ni kan läsa ovan så finns det en del att sysselsätta sig med ombord. Bada, spana val, fiska men vi har även spelat flera vändor av kortspelet UNO, frågespelet MIG och idag testade vi kortspelet hjärter men Emilie tog ner månen på en gång så nu vet vi inte om vi vill spela det igen.

Olof går och längtar efter utlovade limrick, nu har vi trots allt varit ute en vecka.

Vi räknar med att vara framme torsdag kväll eller fredag morgon nästa vecka så det blir väl någon gång då vi hör av oss igen. Ni där hemma får dock mer än gärna skicka meddelanden till vår satellittelefon som vi har på under dagarna. Hur man gör kan ni läsa under fliken ”Kontakta Oss”.

Skepp Ohoy från Båten Anna på ett lugnt hav.

PS. Hittills verkar det som om det fungerade alldeles utmärkt att laga styrarmen till autopiloten med epoxy. Det är vi väldigt glada för!

Det här inlägget postades i Sydafrika - Karibien och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Världsomseglare

 1. Anki Rosén-Olofsson skriver:

  Hej Atlantenseglare!
  Så skönt att läsa det positiva inlägget om livet på båten. Härligt att se era glada ansikten. Skönt att vädret är ok. Samma dag som ni seglade ifrån Kapstaden stormade det på G Canaria. Den hårda vinden höll i sig flera dagar och då tänkte vi på er. Var ni ute på samma vilda hav? Men det var ni ju tack och lov inte.
  Nu åter i grått snöblask; men de 14 dagarna på GC finns i våra kroppar.
  Ha en fortsatt god tur och kramar i massor hälsar Anki och Åke (Annas mamma och pappa)

 2. Mary Hägg skriver:

  Hej ni världsomseglare samt Anna och Olof! Fantastiskt roligt att läsa om er framfart på haven och speciellt skönt att veta att ni just nu befinner er på ett lugnt vatten. Härligt att ni firar!!! Vi, Hans och jag, vill gärna vara med på ett hörn och varmt gratulera er bedrift!!! Vi sitter på tåget från Stockholm, där jag bl a jobbat med forskningen, men även upplevt en galamiddag igår kväll tillsammans med Hans.
  Vi gjorde stan idag och avslutade med en god fiskgryta innan resan hem till ”Glada Hudik”. Vi längtar …….att få se er närma den svenska kusten! Till dess…….fortsatt god segling! Varma kramar från oss alla!!! /mor Mary

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*