Ascencion

Ascencion är till stora delar rött ökenlandskap omgivet av det fantastiskt blåa havet.

Precis som vi planerade så lämnade vi St Helena förra tisdagen. Dock passade vi på att snorkla med valhajarna en sista gång innan vi drog. Vi hittade ett område där det simmade runt flera stycken så det var bara att dyka i. Det var en så häftig känska att vara nära ett sådant stort djur att det var svårt att slita sig. När det helt plötsligt dessutom dök upp ett gäng delfiner som simmade förbi tänkte jag att det absolut inte kan bli bättre på något vis, så nu var det dags att kliva upp och segla vidare.

Seglingen vidare mot Ascencion var väldigt lugn med svaga vindar och fint, väldigt varmt väder. Spinnakern blev lagad och användes nästan varje dag under överseglingen. Tyvärr fångade vi inte en endaste fisk på denna överfart heller trots att tre stora Mahi Mahis simmade precis utom räckvidd vid båten nästan en hel dag. Vi har fått nöja oss med de konserver vi har.

Ascencion är en trevlig liten ö där det inte finns så mycket att göra. BBC har en rellästation här och det finns både en amerikansk och brittisk militärbas här som av alla antenner att dömma sysslar med signalspaning och hemlig kommunikation. Bland annat stötte vi på en kille på basens matställe som berättade att hans arbete var att sköta alla GPS satelliter. Ett jobb som vi seglare definitivt uppskattar att han sköter. Största anledningen  till att vi åkte hit var att få se de gröna havssköldpaddorna som just nu kommer up varje natt på stränderna för att lägga ägg. Redan första kvällen hade vi turen att få se dem. Vi väntade tyst och stilla i mörkret någon timme efter solnedgången på en strand alldeles intill Georgetown, som är öns huvudby. (Huvudstad är väl kanske att ta i.) Efter en stunds väntan började de stora havssköldpaddorna komma upp ur havet en efter en, långsamt krälandes upp över sanden. När de väl börjat gräva sina hål att lägga äggen i är de inte alls skygga längre så det gick att komma alldeles nära. Med röda lampor (sköldpaddorna ska enligt uppgift inte se rött ljus) kunde man se ner i gropen där de lade sina ägg som mest såg ut som slemmiga pingisbollar. Det var fantastiskt vad djupt de kunde gräva med sina baklabbar med en väldigt speciell teknik. Det var en väldigt rolig upplevelse att se hur dessa urtidsdjur krälade sig upp för att lägga sina ägg.

Besättningen ombord på Båten Anna passar på att äta glass, något som vi lider brist på under långa perioder till havs.

Utöver de fina stränderna som Ascencion kan stoltsera med så är det en torr och väldigt varm ö. Ovanför Georgetown höjer sig ett litet berg som i princip består av röd sand, grus och sten. Vi klättrade upp på toppen och det kändes vekligen som att gå på planeten Mars. Man kan förstå varför Nasa använde ön för att provköra månbilen på innan den skickades iväg ut i rymden. Större delen av ön är ganska ökenlik med väldigt lite växtlighet förutom högsta berget på ön, som reser sig nästan 800m över havet. Där är det grönt och frodigt och berget har fått det passande namnet Green Mountain . Vi fick lift upp dit i dag tillsammans med öns Conservation Team som arbetar med utrotningshotade växter där uppe. Nere i staden var det varmt och luften stod nästan stilla medan klimatet uppe på berget var helt annorlunda. Där var det svalt och skönt med gröna växter och träd. Det var nästan som att komma till en helt annan ö. På grund av att fuktig luft från havet trycks upp längs med bergssidan och kyls av så bildas dimma och ibland regn som ger växterna vatten. De första bosättarna fick även samla ihop sitt dricksvatten här uppe genom att samla kondens från växterna. Ett hårt arbete med andra ord.

Under våra dagar här har vi dessutom passat på att snorkla runt båten tillsammans med havssköldpaddorna som väntar på att få gå upp och lägga ägg och alla de tusentals svarta Tryckfiskar som finns här. Vattnet är väldigt klart men inte alltför svalkande då temperaturen i vattnet nu är uppe på 28 grader.

Här ser ni ett exempel på de tusentals svarta Tryckfiskar (Blackfish eller Black Triggerfish) som simmar runt här i vattnet. Har aldrig sett något liknande.

Efter tre dagar här känner vi att vi gjort det mesta så ikväll lättar vi ankar och seglar vidare mot Brasilien och ögruppen Fernando De Noronha, som är ett stort marint naturreservat. Vi lär vara framme om ca två veckor om vindarna är snälla med oss.

Det här inlägget postades i Sydafrika - Karibien och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ascencion

 1. Mary Hägg skriver:

  Hej våra seglare!
  Ni har rejält varmt och här tycker jag att våren gör sin entré något för tidigt. Det har blivit alldelse för lite skidåkning under denna temperatur växlande vinter. Vi har ju bara 150 m ner till helt fantastiska spår, vilka byföreningen drar upp mellan gårdarna, över golfbanan och runt sjöarna. Man kan välja mellan att åka 15 eller 7,5 km. Nästa vecka reser jag till Kittelfjäll – sitter där och gluttar över den fantastiska fjällvärlden och inspireras under skrivandet av ny artikel.
  Underbart att ni delar med er av era unika upplevelser. Svårt att föreställa sig allt det mäktiga ni får vara med om. Det närmar sig för var dag…….!!! Fortsatt fin segling!!! Kramar från oss alla/mor Mary

 2. Anki Rosén-Olofsson skriver:

  Hej på er!
  Här har Peter och co kommit för några timmar sedan. Imorgon åker vi vidare till Funäsdalen för en veckas skidåkning. Härligt!
  Tänk så olika klimat vi upplever var och en på sitt håll. Vilken värme ni har och att inte ens ett bad svalkar. Det vet vi inte hur det känns. Vilka upplevelser ni får kontinuerligt; spännande när hemsidan uppdateras. Då läser vi och försöker förstå hur ni har det. Ni verkar ha det bra och det är vi glada för!
  Hoppas vindarna blir lagom och att ni vänjer er vid värmen. Ha en fortsatt fin seglats!
  Kram Anki och Åke

 3. Ingemar Jönsson skriver:

  Hej. Det är fantastiskt rolig och spännande att läsa om era upplevelser. Vi gläds med er. Tack för era fina rapporter! Eftersom ni alltid finns i våra tankar känns det gott och lugnande att läsa dessa. Har idag tagit in några snödroppar. Ett annat vårtecken är att isen har gått upp på sjön. Så någon mera skridskoåkning blir det nog inte i vår.
  Vi önskar er fortsatt god tur med nya fina upplevelser !
  Kram ifrån
  Ingrid o Ingemar
  Olofs mamma o pappa

 4. Magdalena skriver:

  Jag är så imponerad av er fantastiska resa, jätte kul att följa er då och då. Det skulle va så spännande att vara med ute på haven:) önskar er en fortsatt rolig resa!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*