Världsomseglare – Check!

Äntligen äntligen äntligen framme på Tobago! Redan i onsdags kväll seglade vi in i Store Bay och fick kasta ankar på precis den plats där vi ankrade runt nyår för två år sedan. Efter två års seglande i västlig riktning är vi tillbaka på samma plats igen och cirkeln är sluten. Vi kan härmed titulera oss världsomseglare och kan bekräfta att jorden verkligen är rund. (Om någon nu tvekade på den punkten)

Efter Ascencion gjorde vi ett kort tvådagarsstopp på Fernando de Noronha i Brasilien där vi fick uppleva en av våra bästa upplevelser; – simma med delfiner. Upplevelsen var över all förväntan då delfinerna verkligen simmade med oss, runt oss, över och under oss. De var nästan lika nyfikna som vi var. Ska se om vi kan få upp lite filmklipp på det så småningom.

Överseglingen från Brasilien till Tobago blev ett test för tålamodet. Tre dagar ut från Fernando upptäckte jag att sex kardeler av 19 var av i ett av våra undervant. Med andra ord var det i riktigt dåligt skick trotts att jag regelbundet kontrollerat dem. Det fick bli omedelbar stödjande uppstagning av masten med hjälp av dynema. Turligt nog hade vi ett gammalt undervant som bara två kardeler brustit i som vi kunde ersätta det andra med. Det blev en lite väl äventyrlig upplevelse att klättra upp i en mast som svajjade betänkligt för att byta undervant. Har nog aldrig tyckt så illa om vågor som då.

Masten stod nu relativt säkert, men har man tappat masten en gång tar man inte lätt på sådana saker. Undervanten kontrollerades därefter flera gånger dagligen och ibland även på natten. För att inte pressa undervanten för mycket körde vi med tre rev i storen tills sista tre dagarna på överfarten då även det hela undervantet började brista. Sista tre dygnen seglades med enbart genua och det blev tre extremt rulliga dygn ombord. Masten höll dock hela vägen fram trotts att jag varje natt drömde att den gick av på mitten och var tvungen att gå upp på däck för att kontrollera vanten.

Sedan den 23 januari då vi lämnade Kapstaden och Sydafrika har vi totalt bara spenderat 8 dagar för ankar och haft möjlighet till att gå i land och få sova en hel natt ostört. Det tar på krafterna och i slutet var vi nog alla ganska leds på att var ombord. Problemen med vanten gjorde inte saken bättre. Destå skönare var det då nu att äntligen få stiga i land.

Världsomsegling och Atlantkorsning firades med en helkväll på Bagos Beach Bar. Där träffade vi, för första gången på väldigt länge, en ung besättning från en annan båt som dessutom var svenska. Det var grabbarna på Albin Vegan Rose. Vi hade en riktigt trevlig kväll.

Dagen därpå skulle vi checka in med immigration och customs och fick problem med tjänstemännen på tullmyndigheten som ville få oss att betala övertidsersättning då vi hade ankrat upp utanför arbetstid dagen innan. De skulle snabbt få erfara att det inte var första gången någon korrupt myndighet försökt få oss att betala avgifter som inte finns. Vi protesterade högljudt och var inte alls rädda för att ställa till med någon scen. De kontrade med att subtilt hota med att det skulle bli problem för oss om vi inte betalade. När vi inte ville ge oss och hävdade att vi av misstag angivig Brasiliansk tid så gav de sig till slut, men inte utan att surt mummla resten av tiden vi var där. Uch och fy!

Nu njuter vi i fulla drag av att vara framme och sover som stockar om nätterna då båten ligger helt stilla. Underbart skönt!

Olof hoppar av här på Tobago och flyger vem via Barbados på måndag. På måndag anländer dessutom vår nya besättningsmedlem Fredrik. Det ska bli roligt med lite nytt folk ombord. Anna hänger med största sannolikhet med till Dominica där hon hoppar av.

Nu blir det lugnt till slutet på April då vi seglar hem till Europa igen. Chill!

Det här inlägget postades i Sydafrika - Karibien och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Världsomseglare – Check!

 1. Hej o Grattis till fullbordat varv! Snabbt gick det. Bara 2 år
  Vi har inte träffats, men jag har tittat in på er blog lite då och då, och hade hoppats att vi skulle träffas i Karibien. Kanske vi ses på BVI, vi är på Antigua just nu.
  Så skön att höra att fler än vi har haft problem med tullen i Scarbourogh. Fick den värsta utskällning i vuxen tid när vi valde att checka in på morgonen efter ankomst istället för att ta dingen till land i Store Bay när det var kolsvart och vi bara hörde brytande sjö över allt. Visste överhuvudtaget inte var vi skulle landa dingen….. Men det löste sig till slut. Gubbarna på det tullkontoret verkar ha lite problem med sig själva.
  Ha det gott och Fair Winds sista biten till gamla Svedala. Vi stannar här ett tag till.

  Hälsnignar
  Ann-Sofie, S/Y Lady Annila
  http://www.sailinglife.se

 2. Gammal geddan i Dalarna skriver:

  Pinacolada! Jag vill bjuda!! Vart skickar jag pengarna? Ni är mina hjältar i vardagen!!! <3

 3. John Blyth skriver:

  Congratulations on the circumnavigation! What a great feat.
  All our family join in applauding your success and send best wishes for the continued voyage to Sweden.
  Love Win and John

 4. Bunne skriver:

  Ryser i hela kroppen! You did it 🙂 vilken historia ni nu besitter!

 5. Meta skriver:

  Grattis nu har ni gjort något som alla vi andra skulle vilja göra…det kommer att glädja er hela livet…tänk att sitta i gungstolen och komma ihåg alla roliga saker ni varit med om.
  Ha det så fint …här sjunger fåglarna och ljuset väcker oss tidigt på morgonen.
  Kram från Meta

 6. Ellinor, Jonas och Ola skriver:

  Hallå! Stort grattis!!! Vi är så imponerade och glada att ni lyckades!!!
  Stora kramar!

 7. Martin och Filippa skriver:

  Grattis världsomseglare! Vi är storligen impade, havet är ju löjligt stort!

 8. Ingemar Jönsson skriver:

  Hej
  Många grattis till er stora bedrift! Synd att det krånglade för er på slutet. Vi är glada att ni nu har fast mark under fötterna. Det ska bli härligt att träffa Olof igen. Vi önskar er andra lycka till och kommer att läsa om er fortsatta äventyr.
  Ingrid o Ingemar

 9. Katarina Karlsson skriver:

  Stort GRATTIS, VILKEN RESA ni har gjort, helt otroligt. Hoppas resten av resan går bra och att ni kommer lyckligt hem. Katarina, mammas faster från Småland.

 10. Mary Hägg skriver:

  GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS till våra världsomseglare!!!
  Sååå….. fantastiskt skönt att ni är framme på Tobago. Ooo…..Usch…..Fy, vilken rysare med masten! Förstår skräcken, förstår att tidigare upplevelse gjorde sig påmind. Vågar inte tänka på hur det kunde ha gått. Många varma kramar från oss alla!!!
  /mor Mary

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*