Viva la France

Hej kära läsare!

För varje dag som går tar vi oss både längre väster- och söderut. Som jag har förstått är det inte alltid som vi syns på marinetraffic.com, men var inte oroliga för det. Räckvidden på vår AIS-signal är inte speciellt lång då antennen sitter ca 3m ovan vattenytan. Det ger endast en räckvidd på 3-4 sjömil (ca 6km) så det är inte konstigt att vi försvinner ibland.

Emilie kämpar med rorkulten i nattmörkret.

Sedan vi var i Amsterdam så har vi varit i IJmuiden och träffat ett engelsk/tyskt par som var jättetrevliga och försåg oss med konserver, en stor kasse med snacks och godis, fiskeutrustning, sjökort och lite annat smått och gått. Vi blev även inbjuda till deras båt på någon öl och middag. Riktigt trevliga människor var det. Från IJmuiden bar det sedan av till Roompot Sluis där vi gick in då vi inte orkade segla längre den dagen. Vi lyckades hitta en plats där vi kunde ligga gratis strax utanför slussportarna. Vi blev kvar en extra dag där för att slutföra vindroderinstallationen och för att sätta dit våra lazyjacks. Lazyjacksen fungerar utmärkt och är verkligen en fröjd när det är dags att reva storseglet. (För er som inte vet vad lazyjacks är så är det en slags konstruktion med linor från bommen till masten som samlar upp storseglet när man tar ned det.) Första vindrodertestet gick dock inte riktigt lika bra. Förmodligen berodde det att vi hade vinden in akter ifrån och att det därmed nästan inte blåste något på båten trots att vi gjorde nästan 6 knop. Vi har gjort några finjusteringar och hoppas att det ska fungera bättre nästa gång.

Båten Anna tryggt parkerad i marinan Basin de L´Quest i Calais.

Som många säkert redan förstått befinner vi nu oss i Frankrike och i den berömda staden Calais. Precis som vanligt så visade nordsjön upp en stor del av sitt spektra under den 18 h långa seglingen. Först susade vi fram med fin vind akter ifrån på ett stilla hav tills det att tidvattenströmmarna vände och sjön började byggas upp bakom oss. Resten av resan blev extremt rullande från höger till vänster och allt som inte låg fastkilat rörde sig enligt detta mönster med jobbigt oljud som följd. Vi har satt upp det på ”att åtgärda”-listan. Trotts allt rullande gjorde vi god fart och var framme kanske 6h tidigare än väntat vilket var skönt. Dock fick vi vänta ett par timmar på att få komma in i marinan då det bara går att ta sig in och ut ett par timmar kring högvatten. Tidvattnet är hissnande 8 meter här! De ni. Det gäller att ha koll på tidvattnet. Här i Calais har vi i alla fall unnat oss det Franska köket genom att äta väldigt god lunch på en restaurang sedan har vi chillat på båten i solen och värmen. Sa jag inte det? Här i Calais känns det som om sommaren är tillbaka. Vi har haft jättevarmt och härligt här idag och det känns att vi tagit oss en bra bit söderut. (Eller så är det bara ett lokalt högtryck som är över oss) =).

Planen nu är i vilket fall som helst att att segla till Cherbourg tidigt imorgonbitti. Framme räknar vi med att vara tidigast 36h senare så det lär bli en bra segling. Därifrån tar vi oss sedan till Brest och inväntar bra väder till att korsa Biscaya till la Coruña där våra tapas väntar på oss! Kanske finns det någon av våra läsare som är sugen på att mönstra på för en riktig upplevelse i form av en havspassage á la Biscaya? Hör i så fall av dig snarast!

I skrivande stund på ett Café/Restaurang i Calais, Frankrike

Skepp och Hoj

Captain Ninetoe

Det här inlägget postades i Sverige - Kap Verde och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Viva la France

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*