Panamakanalen

Hej kära läsare!

Båten Anna har nu nått Stilla Havet. Det är stort! Framför oss har vi en hel ocean att korsa där den längsta etappen blir Galapagos – Marquesas med sina 3000 nm = 5560 km. För att ge lite perspektiv på hur långt det faktiskt är så kan vi jämföra med att den längsta sträckan hittills var över Atlanten Kap Verde – Barbados med sina ynka 2000 nm. Det kommer att bli en utmaning med 25-30 dagar till havs utan att vara i närheten av land. Speciellt som det nu verkar som om det bara blir jag och Emilie ombord under överfarten. (Skulle någon lite impulsartat vilja hänga med så lämnar vi Panamacity om ca 14 dagar. Är du här innan dess går det fint att hänga på)

Så… Panamakanalen… Passagen gick lugnt som en filbunke. Tidigare har passagen genomförts på två dagar med en natts ankring i Gatunsjön men detta har precis ändrats så vi började vid 15-tiden på dagen och avslutade ca 12 timmar senare på andra sidan. Totalt 6 slussar på vägen, 3 stycken upp från det karibiska havet och 3 stycken ner till Stilla Havet. I slussarna förtöjde vi långsides mot en 59 fots fiskebåt med fiskare från Alaska á la Deadliest Catch. De fixade alla linor till slussvägen och bogserade oss mellan slussarna så vi behövde bara sitta och titta på. Låter kanske inte så spännande känner jag, men det var det inte heller. Dessutom var vi ganska trötta eftersom vi gjorde hela Panamakanalen natten innan på en annan segelbåt. Det är nämligen så att man måste vara minst 5 personer ombord på en båt för att få gå igenom kanalen. En kapten och fyra så kallade linehandlers som sköter varsin förtöjningslina i ett av båtens fyra ”hörn”. Så vi gjorde som så att vi hjälpte Mike och Hugh på båten Whippersnapper igenom mot att de hjälpte oss dagen efter. Väldigt enkelt men ganska tröttsamt att göra två dagar i rad. I vilket fall som helst så är vi nu igenom vilket känns skönt. Höjdpunkten på kanalapassagen var dock att få se krokodiler längs med strandkanten inför de första slussarna. =)

Då Gustaf nu har disembarkerat från Båten Anna och jag och Emilie är själva på båten så är planerna enligt följande:

– Fixa hela ”att göra-listan”
– Inhandla allt på inköpslistan
– Sätta kurs mot Galapagos vi Las Perlas om ca 10 dagar ungefär (beroende på hur flitiga vi är) =)

Hur som helst så bjuder vi här på lite bilder från vår kanalpassage och cirkusbesök samt från paradisöarna San Blas. Vill också avsluta med att säga att vi tycker det är jätteroligt med alla era kommentarer på våra inlägg. Det värmer att läsa. Fortsätt med det!

Vi skriver igen innan vi åker vidare!

Kramar

Det här inlägget postades i Kap Verde - Panama och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Panamakanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*