Fiji – NZ: Dag 3 till havs…

Position: 23S35 174E12 (<– Klicka för att se vart i världen vi är)

Efter tre dagars segling i en tvättmaskin har vi äntligen fått vårt liv tillbaka. Ja, äntligen har vädret lugnat sig till en behaglig nivå och vi har återigen kunnat leva som vanligt ombord vilket är väldigt skönt. Hur som helst, jag ska ta det från början.

Runt lunchtid i måndags lättade vi ankar och lämnade Lautoka och Fiji för Nya Zeeland. Vi hade en väldigt trevlig start med sol och 6-7 m/s bidevind och kunde segla på ett platt hav med fulla ställ söderut innanför Fijis skyddande öar och rev. Strax innan solnedgången gick vi för motor ut genom västsidans södra pass eskorterade av några delfiner som lekte framför fören. En väldigt fin start alltså.

Någon gång under natten började dock vindarna tillta ganska ordentligt samtidigt som det började regna. Vi fick 13-15 m/s rakt in från sidan och vågor som byggde upp ganska snabbt. En av de mest obekväma sätt att segla på. Var och varannan våg slog hårt in i båtsidan och vattenkaskader flög över däck och in i sittbrunnen. Med bara en liten flärp av genuan utrullad gjorde vi runt 6 knop och Båten Anna krängde rejält. Upp för en brant våg och sedan snabbt ner igen på andra sidan med nosen som dyker ner i vattnet för att sedan tryckas upp igen. Allt som är i sittbrunnen blir genomblött inklusive besättningen. Som tur är har vi rejäla seglarställ som håller borta den värsta vätan men ibland är det ändå svårt att hålla sig varm. Det känns lite grann som att segla runt i en tvättmaskin med vågor och stänk från alla håll. Så har det hållit på i nästan två hela dygn och man tappar all energi att göra något. Vi turas om att ta vaktpass i sittbrunnen medan den andra ligger i kojen och försöker sova bort eländet. Någon avancerad form av matlagning är inte att tänka på men som tur var hade vi någon matlåda i kylen som vi kunde värma upp och äta. Annars har det blivit nudlar och soppa på burk. Så de senaste två dygnen har vi alltså sovit, petat i oss lite mat eller hållit vakt i sittbrunnen medan regn och havsvatten har piskat en i ansiktet och man undrar vad man egentligen håller på med helt frivilligt.

Så i natt började det lugna ner sig vilket var otroligt otroligt skönt. Det känns som om man fått sitt liv tillbaka. Man får sova bättre och den tid man är vaken orkar man faktiskt göra något. Solen har även kommit fram vilket alltid är trevligt. Trotts att vi bara är tre dygn söder om Fiji så känns det att det har blivit kallare. Dagstemperaturen kanske nu ligger på runt 22 grader celcius medan det kanske blir 17-18 på natten. Varmt och skönt tycker säkert ni där hemma men vi har fått helt andra referensramar när vi hållit oss runt ekvatorn. Ett exempel på detta är att när jag kom upp i sittbrunnen runt 6-snåret och det var lite småkyligt så sa jag till Emilie att det nästan kändes som fjällsemester. =)

Vi har i alla fall njutit i fulla drag av det lugnare vädret och suttit och pratat med varandra för första gången på tre dygn, lagat lite god mat och haft det bra. Väderleksrapporten som vi laddat ner visar också en lovande fortsättning på vår överfart vilket känns skönt.

Vi hörs snart igen! Salta hälsningar från Stilla Havet!

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fiji – NZ: Dag 3 till havs…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*