Fiji – New Zealand: Dag 7

Position: 27S53 172E08 (<– Klicka på länken för att se vart vi är på en karta)

Sedan vädret lugnade ner sig för några dagar sedan så har vi haft det väldigt bra ombord. Dagarna har varit soliga men dock mycket svalare än vad vi har blivit vana vid. Nätterna har blivit isande kalla så vi kör med underställ, tjocka tröjor och seglarställ. Outfit á la engelska kanalen alltså. Egentligen har jag inget emot det alls. Emellanåt är det ganska skönt att slippa svettas i hettan och att det kan kännas skönt att sitta i solen istället för brännande hett. Vädret är väldigt likt en varm vårdag i april/maj. Varmt och skönt i lä där solen lyser och svalt på gränsen till kallt i skuggan. Det är så pass likt att jag nästan får vårkänslor i kroppen.

Just nu har vi 448 sjömil (830 km) kvar till Opua i Nya Zeeland och befinner oss mitt i ett högtryckscentrum. För er som är insatta i det här med väder så förstår ni då att vi har i princip helt stiltje, men väldigt vackert väder med sol och blå himmel utan ett endaste moln. Väldigt vackert! Vi har tuffat fram för motor det senaste dygnet eftersom vi vill komma fram så snart som möjligt. Helst innan torsdag om det går. Senaste dagarna har vi nämligen följt väderleksrapporterna väldigt noga. För ett par dagar sedan visade 5-dygns prognosen att ett ordentligt lågtryck skulle dra in över vår planerade rutt med en förmodat ganska otrevlig storm som vi inte alls var sugna på att segla i. Tur för oss så är ju långtidsprognoserna mer eller mindre osäkra och ju närmare vi har kommit så verkar det som om lågtrycket passerar norr om oss och med som mest kulingvindar som följd. Kanske inte helt trevligt det heller men fullt hanterbart och förhoppningsvis är vi framme innan dess ändå.

Fisket har hittills varit en stor besvikelse. Som vi kanske skrivit tidigare så hade vi investerat i en ny rosa vobbler för att få upp riktigt fina guldmakrillar och tonfiskar. (Jo, rosa är riktigt populärt bland fiskarna här i stilla havet) Vi började fiska redan första dagen trotts lite ostadigt väder och draget var precis som väntat väldigt populärt och kanske lite väl populärt bland de större fiskarna. Första nappet slet sig fisken med en tillböjd krok som följd. Andra nappet blev det sista på det draget eftersom fisken slet av den alldeles nya ståltafsen mitt på. Måste ha varit en bjässe till fisk. Sedan dess har det varit helt dött. Vet inte om det är japanerna eller kineserna som redan har rensat upp här eller fiskarna helt enkelt råkar befinna sig någon annan stans för tillfället. Vi får klara oss på konserver så länge istället…

Vi vill också tacka alla bland familj, vänner och läsare som har skickat sms till oss under färden. Det är alltid lika roligt att läsa även om vi inte kan svara. Forsätt gärna skicka flera. För er som inte gjort det förut så finns instruktioner om hur man gör under fliken ”Kontakta Oss”.

Soliga hälsningar från kapten Niotå och förste styrman Emilie!

PS. Grattis till dig Marie (Emilies mamma) som fyllde år igår. Vi försökte ringa men fick inget svar. Men hur som helst grattis, grattis och hoppas du hade en bra dag. DS.

Det här inlägget postades i Panama - Nya Zeeland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*