Så kom stormen

Den mäktiga vulkantoppen Pico på Azorerna. (På begäran från en anonym smsare till satellittelefonen)

Ni behöver inte vara oroliga. Vi är framme i Irland och har varit framme sedan tidigt fredag morgon men har inte hunnit med att skriva något på bloggen sedan dess. Överfarten blev något tuffare än vi hade väntat oss då vi lämnade Azorerna då det lågtryck som var förutspått i väderleksrapporterna blev lite värre än beräknat. Vi hade vindar av kulingstyrka i tre dygn och full storm i 12 timmar då vi inte kunde göra annat än att länsa undan för de starka vindarna seglandes på bara riggen med en fart som pendlade mellan 1 och 10kn beroende på om vi var nere i en vågdal eller surfade ned på framsidan av en våg. När vädret var som värst så stängde vi luckorna och gömde oss i båten medan vinden och vågorna rev och slet i båten. Det var väldigt tröttande väder och hela fyra gånger fick vi brytande sjö som fyllde upp hela sittbrunnen med kallt havsvatten. En av gångerna fick vi till och med vatten in i båten trotts att nedgångsluckorna var ordentligt stängda. Vågen kom med sådan kraft att vattnet sprutade in mellan springorna. Under våra tre år har vi aldrig haft så mycket vind. När det brallade i ordentligt så var jag på väg upp på däck för att byta plats på spirbommen och tyckte för första gången att det kändes lite läskigt att gå fram på fördäck trotts att jag satt fastspänd med säkerhetsselen.

Den stora fiskebåten som skulle rädda oss.

Dagen efter stormen (då det bara blåste lite kuling) blev vi närmade av en stor portugisisk fiskebåt som funderade på om vi befann oss i sjönöd. De körde upp alldeles bredvid vår båt och vinkade åt oss att köra upp långsides så att vi kunde bli räddade. Jag bara smilade och vinkade tillbaka men tänkte inte köra upp långsides med dem i den sjö som rådde. När vi pratade med dem via radion och förklarade att allt var bra så sa de att de förstod att det måste ha varit riktigt tufft lågtryck för oss i en sådan liten båt då de som var ombord på en 50m+ fiskebåt tyckte att vädret hade varit riktigt jobbigt.

Var vi rädda någon gång? Nej, egentligen inte. När man är där och befinner sig mitt i det så vänjer man sig vid det. Det är jobbigt och obekvämt men hanterbart. Dessutom hade vi hundratals sjömil med sjöutrymme att bara driva på om det skulle behövas. Stormvindarna satte igång vid midnatt och Emilie berättade att hon kände sig lite orolig när det började ljusna och hon kunde se hur höga vågorna hunnit bli under natten. Värre var det för den svenska båten Bri som vi seglade tillsammans med då de var tvungna att sitta och handstyra båten på två personer i ständiga iskalla regnskurar och stänkande sjö. Vi hade hela tiden kontakt via radion och kunde höra att de blev väldigt trötta och utmattade av en sådan pers.

Ett gäng pilotvalar simmade jämte båten i två timmar sista biten till Irland.

Resten av seglingen blev ganska lugn och efter tolv dygn var vi alltså framme på Irland och Crosshaven utanför Cork på Irlands sydkust. När vi kollade mailen fick vi veta att Emilies pappa och farfar, som skulle komma och hälsa på oss, redan var i Dublin och skulle ta bussen ner till oss samma dag. Det blev en väldigt glad överraskning och ett kärt återseende då vi inte träffat dem på hela tiden vi varit borta.

Sedan vi kommit till Irland har det tyvärr bara blåst nordliga vindar vilket betyder rak motvind för oss som är på väg norrut mot Scotland. Trotts detta har vi lyckats kämpa oss upp till Dublin mot vind och tidvattenströmmar med ett stop i Arklow på vägen. Seglingen mellan Crosshaven och Arklow tog hela 36h och det var ganska tuff segling med kryss mot 10 sekundmeter och så mycket motström att vi under 6 timmar gick 4 sjömil baklänges. Vi är riktigt imponerade av Emilies farfar som är hela 82 år och ändå hänger med.

Irlands gröna kullar var en välkommen syn efter nästan två veckor till havs.

Tyvärr ser det ut som om det bara ska blåsa nordligt i en överskådlig framtid med vi hoppas verkligen att det ska vända så att vi kan ta oss norrut. Den dominerande vinden här ska ju vara sydväst så det är verkligen typiskt att det ska vara nordligt nu när vi kommer och behöver åka norrut. När man är van vid stadiga passadvindar så känns det verkligen som vinden alltid är rakt emot en där varierande vindar råder…

När vi kom fram så handlade vi lyxfrukost med bacon, egg, toast och champinioner.

Just nu är vi fem personer ombord; Jag, Emilie, Emilies pappa och farfar och Emilies kompis Astrid som slöt upp i den lilla staden Arklow. Vi har det trevligt ihop och planen är i vilket fall som helst att vi ska ta oss upp till Scotland där vi ska ta Caledonia kanalen som går via Lochnessjön ut i Nordsjön, som vi ska korsa över hem till Sverige och Göteborg. Vi får höra av oss med nya rapporter när vädret vänder.

Det här inlägget postades i Karibien - Sverige (hem) och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Så kom stormen

 1. Men ni kom ikapp oss till sist i alla fall. Ikapp, och förbi. Synd att våra vägar aldrig korsades, kanske ses vi där hemma en dag. Det vore kul. /L

 2. Nämen, usch och fy. Stackars er. Ja, man ska då inte ropa hej i förväg. Vi har 3000 sjömil kvar, och än kan mycket hända. Hoppas ni får ett riktigt skönt avslut nu. Skottland är fantastiskt när det sätter den sidan till. Jag vill dock rekommendera vägen om Hebriderna och Orkney istället, om ni inte gått där förr. /Linda

 3. cristina skriver:

  Wow! Guys! You are so tough! I can not imagine sailing in such bad weather! I am glad to hear you are safe, hopefully the last bit to home will be easier with the wind from behind pushing you home! Congratulations again and enjoy Ireland

 4. Trond skriver:

  Passa på att njuta av Irland och Scotland. Bangor utanför Belfast är en underbar hamn värt ett besök. Därifrån tar ni er till Ballycastle på en dag om ni går ut en timme innan högvatten. Sedan är väl Port Ellen självklart (massor av god Whisky). Tidvattenströmmarna är maffiga, men om ni planerar rätt har man stor nytta av medström. Vissa passager ska göras vid slack annars blir det roddigt. Vind mot ström ger krabb sjö och bör undvikas på många ställen. Läs sjökorten noggrant och skaffa en nautisk almanacka så ni har koll på tidvattnet.
  Ni vet säkert allt detta redan, men det kan inte påpekas för ofta i dem vatten ni är i nu.
  Akta er för alla plattformar i Nordsjön. Ha på AISen så ser dom er och ni ser dem och alla fiskefartyg. Gå inte för nära bakom trålarna.
  Både Stavanger och Farsund är bra hamnar i Norge. Den senare blir genare, men överfarten över Nordsjön något längre.

 5. Ulf skriver:

  Tack för fotot av Pico. Har en ny bakgrundsbild nu 🙂
  Tror att jag som skärgårdsseglare skulle varit lite nervös över sånt hårt väder.

 6. Anna Olofsson skriver:

  Heja er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*